Nyheter:

FÅR NY EIER: Hovedinngangen til Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo.
FÅR NY EIER: Hovedinngangen til Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo.

Nå er det bestemt: Forsvarets museer skal få ny eier

En prosjektgruppe bestående av Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet skal opprettes med mål om å overføre Forsvarets museer til Kulturdepartementets museumsportefølje innen 2024, heter det i en ny stortingsmelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en milepæl for Forsvarets museer. Det er et nødvendig grep for å skape ny giv og utvikling. Den museumsfaglige kompetansen museene trenger finnes primært i kultursektoren. Derfor er det riktig å ta museene ut av forsvarssektoren og overføre dem til Kulturdepartementet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han begrunner avgjørelsen blant annet med at Forsvarets oppdrag om å styrke operativ evne har gjort det vanskelig for Forsvaret å gi tilstrekkelig prioritet til museene.

– Selv om museene flyttes skal militær merkevare og kompetanse beholdes. Personellet ved museene vil ivaretas, og det nære samarbeidet mellom museene og forsvarssektoren vil fortsette, slår forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fast.

Beslutningen er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen Musea i samfunnet: Tillit, ting og tid. Der besluttes det å opprette en prosjektgruppe bestående av Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet med mål om å overføre Forsvarets museer til Kulturdepartementets museumsportefølje innen 2024.

Arbeidstakerorganisasjonene vil «bli involvert på egnet måte» i prosessen, heter det i pressemeldingen.

Forsvarets museer omfatter i dag ni museer, organisert under Forsvarets fellestjenester. I Oslo ligger Forsvarsmuseet, Norges hjemmefrontmuseum, Akershus slott og besøkssenteret for Akershus festning. I tillegg omfatter Forsvarets museer de regionale museene Oscarsborg festningsmuseum, Marinemuseet i Horten, Bergenhus festningsmuseum, Rustkammeret i Trondheim, Luftfartsmuseet i Bodø, samt Forsvarets flysamling på Gardermoen.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja sier ifølge pressemeldingen at tiden er inne for å tenke helhetlig om hvordan Norges militær- og krigshistorie skal forvaltes og formidles på beste måte.

– Med dette grepet bidrar vi til videreutvikling av Forsvarets museer, og får styrket fagmiljøene landet rundt, sier Raja.

Powered by Labrador CMS