Nyheter

FOREGANGSKVINNE: Viseadmiral Louise Dedichen (i midten) er Norges øverste militære representant i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Torsdag inntok hun rollen som møteleder i Militærkomiteen.

Dedichen ble historisk i Brussel

Viseadmiral Louise Dedichen ble forrige uke den første kvinnen noensinne som har ledet et møte i Natos militærkomité. 

Publisert Sist oppdatert

Da Louise Dedichen inntok rollen som møteleder i Natos militærkomité torsdag forrige uke, var det med et historisk sus. For aldri før har en kvinnelig offiser vært møteleder. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun er også den første norske offiseren som har ledet et slikt møte siden general Vigleik Eide gjorde det samme i 1992.  Møtet fant sted i fravær av den nederlandske admiralen Rob Bauer, som er valgt til leder av komiteen og normalt leder møtene. 

– I tillegg til å være Norges faste representant, har komiteen valgt meg som «Dean». I praksis betyr det at jeg leder møtene i komitélederens fravær, forklarer Dedichen. 

Forsvarssjefens øverste representant

Dedichen har vært norsk militær representant til Natos militærkomité siden januar 2020, da hun tiltrådte som sjef for Militærmisjonen i Brussel (MMB). 

Militærkomiteen er det øverste organet i Natos militære organisasjon. Dedichen er med det forsvarssjef Eirik Kristoffersens øverste representant i Nato-hovedkvarteret. 

Torsdagens møte foregikk bak lukkede dører ved Natos hovedkvarter i Brussel. 

På møtet skal medlemslandene ha blitt orientert om hvordan Natos Allied Command Transformation jobber med å tilpasse alliansen for fremtidens trusler og sikkerhetsutfordringer.

– Utviklingen skjer fort

Det ble også presentert hvordan en alliert jobber for å utvikle fremtidens anti-drone-kapasiteter. 

HOVEDKVARTERET: Slik ser det ut når det avholdes møter i Natos militærkomité.

– Det er viktig å sørge for at Nato ikke bare er aktuelle i dag, men også i fremtiden, forteller Dedichen. 

– Utviklingen skjer fort, og da er det essensielt at forsvarsalliansen klarer å følge med. Russlands ulovlige invasjon av Ukraina har i tillegg vist viktigheten av å ha gode mottiltak mot alt fra sofistikerte krigsdroner, til improviserte hobbydroner. Flere allierte har spennende utvikling på dette området, forklarer hun. 

Med seg i Brussel har Dedichen en stab på drøyt 30 militært tilsatte og fem vernepliktige soldater. 

Sammen med den øvrige norske delegasjonen, har de alle Natos hovedkvarter som sitt arbeidssted. 

Powered by Labrador CMS