Nyheter

ØVELSE: Et F-35-jagerfly deltok i øvelsen Falcon Deploy på Evenes flystasjon i september. Nå er flybasen endelig ferdig.

Flybasen på Evenes er klar for QRA-oppdrag

RETTELSE: «Nå står basen klar,» skriver Forsvarsbygg i pressemeldingen. Men dette gjelder kun QRA-oppdrag. Flere andre bygg og anlegg er ikke klare.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har med dette styrket evnen til å levere kampkraft med mer effektive løsninger. Evenes flystasjon er en moderne base som kommer til å tjene samfunnet godt i mange tiår fremover, sier direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg i en pressemelding fra Forsvarsbygg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Basen står klar til «Quick Reaction Alert»-oppdrag (QRA) knappe ti år etter at Stortinget i 2012 vedtok at Evenes skulle bli en fremskutt flybase for jagerfly. Det skjedde samtidig som Norge har erstattet de gamle F-16 jagerflyene med F-35.

De nye flyene skal nå operere fra Evenes flystasjon. Der skal de være i beredskap til å møte fly som ikke har identifisert seg.

Les også: Kampflyoperasjon ut fra Evenes

Les også: Snart tar F-35 Nato-oppdrag fra Evenes

Siden 2019 har flere bygg på Evenes gradvis blitt tatt i bruk, ifølge Forsvarsbygg. Men fra og med nyttår skal flere anlegg så klare. Dette gjelder blant annet:

  • Tilstedevaktbygg og shelter for F-35-flyene
  • Takserullebane og bremsevaiere på rullebanen
  • Vaktlokaler, administrasjonsbygg og hovedkvarter
  • Kaserner, kjøkken- og messebygg og boliger utenfor basen
  • Luftverntekniske bygg

Totalt er det inngått kontrakter for over fire milliarder kroner. 65 prosent av dette har gått til lokale og regionale entreprenører og rammeavtaler til leverandører.

RETTELSE: «Nå står flybasen klar», skriver Forsvarsbygg i pressemeldingen. Men basen er kun klar for QRA-oppdragene med F-35-flyene. Flere andre bygg og anlegg er ikke klare. Saken er rettet 17. desember 2021.

Powered by Labrador CMS