Nyheter

UTSATT: Kraftnettet i Norge, som Grønvollfoss kraftverk i Notodden, kan angripes med missiler og droner fra russisk territorium, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt.

Vil sikre norske kraftanlegg bedre mot angrep

Energipolitikere på Stortinget krever bedre sikring av Norges kraftanlegg. Høyres Bård Ludvig Thorheim mener det mangler konkret handling fra regjeringen.

Publisert

– Hele kraftnettet i Norge kan angripes med missiler og droner fra russisk territorium. Slike angrep kan utføres med svært kort varslingstid. Det betyr at Russland kan ramme kraftforsyningen i en tidlig fase av et væpnet angrep, og dette kan få langvarige konsekvenser, skriver Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i « Forsvarsanalysen 2024 ».

Bård Ludvig Thorheim i Høyre sendte et skriftlig spørsmål til energiminister Terje Aasland (Ap) i mai.

Der etterlyste medlemmet i energi- og miljøkomiteen flere tiltak fra regjeringen for å styrke sikkerheten rundt kraftforsyningen i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Energiminister Aasland svarte blant annet at regjeringen har bedt Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon om at det må innføres «økt årvåkenhet» og at virksomhetene tar situasjonen på høyeste alvor.

– Det både sjokkerer og bekymrer meg at regjeringen tar så lett på vår energisikkerhet, sier Thorheim til DN.

Thorheim krever at energiministeren instruerer NVE, Statnett og kraftsektoren om å gjennomføre beredskapstiltak og sårbarhetsanalyser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Olje- og energidepartementet forsikrer at regjeringen tar sikkerheten på alvor:

– Vi har tett dialog med tjenestene og har innført økt årvåkenhet rundt fysiske anlegg og IKT i kraftforsyningen, sier Bergmål.

Powered by Labrador CMS