Nyheter

MEKANISERT: To CV90 stormpanservogner under øvelse Nordic Response 2024.

Hæren får to nye brigader

Ifølge den nye langtidsplanen skal Hæren styrkes med to nye brigader. En i Finnmark og en i sør.

Publisert Sist oppdatert

Selve kjernen i Hæren er Brigade nord, og frem til i dag har det vært hærens eneste brigade. Nå får Hæren to nye brigader. En brigade i Finnmark og en brigade i sør.

– Det er godt å se at nasjonen tar ansvar. Med dette blir Hæren og Brigaden bedre i stand til å håndtere den situasjonen som ligger foran oss, sier sjef for Brigade nord, Terje Burøygard.

Brigadesjefen synes det trist at man har en situasjon der man må prioritere så mye penger på forsvar, men sier at det for en mann med hans ansvarsområde, så er dette en gledens dag.

Han er også godt fornøyd med nyhetene på materiell-fronten.

– Artilleri, langtrekkende presisjonsild og luftvern er akkurat det vi trenger, sier han.

Les også: – Det blir en større marine

Hæren videreutvikles til en organisering med tre brigader. Videreutviklingen av Brigade nord med fire mekaniserte manøverbataljoner og tilhørende støtteavdelinger fullføres.

– Klarer vi å vokse så fort? Svaret på det må være, ja! Nå må vi klappe hælene sammen og vise at vi klarer å utdanne personell og bygge opp kapasitet og kapabilitet, sier Bruøygard.

Finnmark landforsvar (FLF) styrkes med kampluftvern, en artilleribataljon, en lett infanteribataljon, ingeniørkompani, etterretningskompani og styrket ledelse og videreutvikles til Finnmarksbrigaden.

– Dette er mye mer enn vi hadde håpet på, sier sjef for Finnmark landforsvar, Jørn Qviller.

Brigade sør etableres som en reservistbasert brigade, som vil kunne bidra med sikring av sentrale nasjonale funksjoner i hovedstadsområdet, sikring av allierte mottaksområder og kunne brukes som en mobil, strategisk, reaksjonsstyrke.

Les også: Luftforsvaret: – Dette har vi sårt trengt

I dag består Brigade nord av Telemark bataljon, 2. bataljon, Panserbataljon, Artilleribataljonen, Ingeniørbataljonen, Sambandsbataljonen, Sanitetsbataljonen, Stridstrenbataljonen og Militærpolitikompaniet.

Powered by Labrador CMS