Kronikk

KONTROVERSIELL: Israelsk presse er opptatt av at Benjamin Netanyahu skapte et «monster» ved å invitere den svært omdiskuterte ultranasjonalisten Itamar Ben-Gvir til et samarbeid i regjeringen. Nå stilles spørsmål om hvor lenge «Bibi» tør beholde Ben-Gvir.

Israelsk kaos fortsetter: Et demokrati på ville veier

Israel har i flere tiår vært et demokratisk fyrtårn i Midtøsten. På godt og vondt. Nå tyder valgresultatet på at en rabiat høyreside skal styre Det hellige land. Måtte Gud hjelpe sine utvalgte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Alle advarsler og påstander om at det israelske demokratiet er i ferd med å knele, kan komme til å skyte fart etter det dramatiske valgresultatet.

Når en selverklært rasist som Itamar Ben-Gvir, som har hyllet drap på palestinere i bønn og har vært advokat og støttespiller for israelske jøder som har begått terrorhandlinger, får en sentral ministerpost i en israelsk regjering, er det et uttrykk for en desperat og splittet velgerskare som tyr til enkle løsninger. Finn syndebukker og skyld alt som går galt på dem.

«De vet hva de gjør»

Palestinere og liberale israelere er roten til det som er vondt og vanskelig, ifølge de som nå tar makten i Israel.

For å snu litt på profetens ord: «Det går ikke an å tilgi dem, for de vet hva de gjør».

Den israelske liberale avisen, Haaretz, skrev på lederplass før valglokalene åpnet på tirsdag at velgerne må ha glemt hvordan Israel har utviklet seg under tidligere regjeringer ledet av Benjamin Netanyahu:

– Det trekkes frem alle politiske angrepene på landets rettsvesen, på regjeringsadvokaten, på israelsk politi, presidenten, media og venstresiden. Avisen minner også om de mange oppfordringer til vold mot de arabisk/palestinske miljøene i Israel, økt bruk bruk av hatefullt språk mot, og verbale angrep på palestinske representanter det israelske parlamentet, Knesset. Det ble skapt en kultur i samfunnet av grådighet, aggresjon og økt økonomisk kriminalitet, mener avisen.

VALGVINNER: Nå har israelske velgere, til tross for alle advarsler, sørget for at Netanyahu og hans høyreradikale støttespillere, skal styre landet med en politikk som kan bety slutten på det israelske demokratiet slik vi kjenner det.

– En analyse som støttes av en rekke israelske observatører, analytikere og akademikere. Det blir også hevdet at Netanyahus overordnede mål er å få rettsvesenet til å stoppe korrupsjonstiltalen mot den mangeårige statsministeren.

Har hyllet massedrapsmann

Nå har israelske velgere, til tross for alle advarsler, likevel sørget for at Netanyahu og hans høyreradikale støttespillere, skal styre landet med en politikk som kan bety slutten på det israelske demokratiet slik vi kjenner det.

Det religiøse sionistpartiet RZP, ledet av Bezalel Smotrich slo seg sammen med det ekstreme høyres kandidat, Ben-Gvir, og hans ultranasjonale parti, som igjen springer ut fra Kahane-bevegelsen, det radikalortodokse jødiske ultranasjonalistiske partiet som lenge var forbudt i Israel. Ben-Gvir har uttrykt respekt og hyller den jødisk-amerikanske legen Baruch Goldstein som i 1994 gikk inn i moskeen i Hebron, skjøt og drepte 29 palestinske muslimer i bønn og såret 125 mennesker. Dette skaper utrygghet og frykt hos de arabiske israelerne og fortvilelse hos alle som tror på staten Israel som et stabilt demokrati.

Itamar Ben-Gvir, som kommer til å få en sentral post i Benjamin Netanyahus regjering, har sagt at palestinske befolkningen i Israel er uønsket i landet. Han snakket om mennesker som har levd i Palestina og i det som i dag er Israel, lenge før Itamar Ben-Gvir ble født.

Pakt med djevelen?

«Bibi» ser ut til å ha lykkes i målsetningen om å flytte inn i statsministerboligen i Jerusalem igjen, men det kan være at han har inngått en pakt med djevelen ved å samarbeide med de radikale høyrepartiene.

De ekstreme bosetterne på Vestbredden vil trolig bli tatt på med silkehansker av den nye israelske regjeringen. I enda større grad enn tidligere. Det lover ikke bra. Alt som har med fredssamtaler og avtaler med palestinerne vil bli stilt i bero.

Og for å gjøre den politiske tragedien fullkommen. Den israelske venstresiden brukte de siste dagene av valgkampen til intern krangel.

– Utradert venstreside

Labour, partiet som videreførte de sosialistiske verdiene som staten Israel ble fundert på, fikk fire seter i Knesset.

- Venstresiden i Israel er utradert, sa den tidligere israelske politikeren og rabbiner i Norge, Michael Melchior til meg for to måneder siden.

Ikke akkurat en oppsiktsvekkende observasjon, men likevel en påminnelse om hvor dramatisk Israel har forandret seg på de 24 årene siden Osloprosessen skape forventninger og håp.

Nå er alt snudd på hodet. Religiøse ekstremister tar plass i den israelske regjeringen, ekstremister blant de jødiske bosetterne får mer albuerom til å trakassere palestinske bønder, jage dem bort og overta de små jordlappene palestinerne fremdeles har eiendomsrett til.

Ingenting å tape

Palestinske ekstremister på Vestbredden og i Gaza er mer enn klare til å bli martyrer om Netanyahu og hans regjering tillater at palestinerne synker ytterligere ned i armod.

Ungdommer i Nablus og Jenin vet at de ikke har noen fremtidsutsikter. Respekten for, og troen på det palestinske lederskapet med president Mahmoud Abbas i spissen, er borte. Unge palestinere har ingenting å tape på å kjempe mot den militære overmakten i Israel.

Derfor vil vi trolig se flere tilfeller av palestinsk nålestikk terror i Øst-Jerusalem og andre steder på Vestbredden. Og i Gaza følger Hamas med på det som skjer på Vestbredden og i Israel.

Runde formuleringer fra USA

I det internasjonale samfunnet, les de vestlige land, vil det komme verbale reaksjoner på at Israel slipper politiske ekstremister inn i regjeringskontorene. Men det blir med det.

Og det vil bli rettet søkelys på at det amerikanske jøder i Brooklyn, og rabbineren Meir Kahane som startet den ultranasjonalistiske bevegelsen som fremdeles påvirker militante- og politiske ekstreme grupperinger i Israel. Og at Itamar Ben-Gvir har hentet mye av sitt tankegods fra Kahanismen.

Biden-administrasjonen i Washington ser neppe med blide øyne på det dramatiske utfallet av det israelske valget, men det er en gang er det slik at ingen vinner valg i USA med å være uvenn med Israel. Derfor var det runde formuleringer som kom ut fra Washington i går kveld.

– Vi håper den israelske regjeringen vil fortsette å praktisere verdiene av et åpent, demokratisk samfunn som inkluderer toleranse og respekt for alle i sivilsamfunnet, spesielt for minoritetsgrupperinger, heter det i en pressemelding fra talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

Powered by Labrador CMS