Nyheter

SANKSJONER: EU innfører nye sanksjoner mot Russland som følge av krigen i Ukraina. Illustrasjonsbildet viser EUs hovedkvarter i Brussel.

EU-landene enige om nye sanksjoner mot Russland

EU-landene er enige om sin 13. runde med sanksjoner mot Russland.

Publisert

Det belgiske EU-formannskapet bekrefter at landene nå i prinsippet er enige om sanksjonspakken. Den kommer noen dager før toårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sanksjonspakken er en av de bredeste så langt vedtatt av EU, opplyser formannskapet. 200 nye institusjoner og personer vil bli ført opp på sanksjonslistene.

Tidligere har nyhetsbyrået AFP fått tilgang til et utkast til pakken det nå er enighet om. Utkastet omfattet tiltak mot tre kinesiske selskaper som har eksportert til det russiske militæret.

De nye sanksjonene utgjør den 13. sanksjonspakken og vil formelt bli vedtatt før toårsdagen for Russlands invasjon 24. februar.

Tyskland, Litauen og Sverige har tatt til orde for å inkludere sanksjoner som er spesifikt rettet mot Russland som følge av Aleksej Navalnyj dødsfall. Det skriver nyhetsbyrået Reuters

Allerede i desember 2021 varslet EU om sanksjoner hvis Russland invaderte nabolandet Ukraina. Den gang ble det også ilagt sanksjoner knyttet til den russiske private militærgruppen Wagner. 

I ettertid har det blitt innført en rekke nye sanksjonspakker, blant annet med forbud mot å eksportere luksusvarer fra EU. Dette for å ramme den russiske eliten. 

En rekke russiske oligarker har fått frosset midlene sine og flere av sanksjonene er rettet mot forsvarsindustrien, stålindustrien og energisektoren. 

I februar 2023 sa daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge hadde sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker, med noen få nasjonale tilpasninger. 

Powered by Labrador CMS