Nyheter

TRØBBEL I PARADIS: Salomonøyenes sikkerhetsavtale med Kina har blitt en het potet for Australias statsminister Scott Morrison før valget. Han lover at landet vil samarbeide med allierte for å forhindre at Kina etablerer en militærbase på øygruppa.

Australia vil forhindre at Kina etablerer militærbase på Salomonøyene

Australia vil jobbe sammen med allierte for å forhindre at Kina etablerer en militærbase på Salomonøyene, lover statsminister Scott Morrison.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Salomonøyene og Kina inngikk sikkerhetsavtale i april, noe vestlige allierte frykter at kan gi Kina militært fotfeste i det sørlige Stillehavet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har skapt frykt i land som opp gjennom årene har hatt et nært samarbeid med Salomonøyene, som New Zealand, Australia og USA.

Særlig har opplysninger i et lekket utkast til avtalen der det tillates at Kina kan ha utstasjonert skip ved Salomonøyene, som ligger mindre enn 200 mil unna Australia, skapt oppstyr.

Morrison har advart om at en kinesisk militærbase på øygruppen vil være å krysse en «rød linje».

Saken har blitt betent for Morrisons konservative regjering, som ligger bak opposisjonen Labour på målingene før valget om knappe to uker.

Australias utenriksminister Marise Payne snakket med Salomonøyenes utenriksminister Jeremian Manele fredag, og uttrykte igjen at australierne er «dypt bekymret» over sikkerhetsavtalen med Kina og «mangelen på åpenhet» rundt hva den innebærer.

Men Manele forsikret henne om at Australia stadig er Stillehavslandets «foretrukne partner», sa Payne etterpå. Salomonøyene har tidligere avvist at det er aktuelt med en kinesisk militærbase på landets territorium.

Les også: Russland og Kina går sammen ut mot Nato-utvidelse

Høsten 2019 besluttet landet å bryte de diplomatiske båndene med Taiwan til fordel for Kina, som i årevis har drevet et strategisk arbeid for å få øystatene i Stillehavet på sin side.

Powered by Labrador CMS