Nyheter

ALLIERTE: I mars annonserte Vladimir Putin at de ville flytte atomvåpen til Belarus. Ifølge Lukasjenko skal flyttingen ha startet.
ALLIERTE: I mars annonserte Vladimir Putin at de ville flytte atomvåpen til Belarus. Ifølge Lukasjenko skal flyttingen ha startet.

Lukasjenko: – Flyttingen av atomvåpen har startet

Torsdag signerte Russland og Belarus avtalen om utplassering av taktiske atomvåpen i Belarus. I følge president Aleksandr Lukasjenko skal Russland flyttingen ha startet.

Publisert Sist oppdatert

– Flyttingen av atomvåpen har startet, sa Lukasjenko til journalister under et besøk i Moskva i Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland og Belarus signerte torsdag en avtale om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus, meldte det russiske nyhetsbyrået Tass torsdag.

Nært forhold

De to landene er nære allierte, og russiske styrker benyttet Belarus da de invaderte Ukraina i februar i fjor. Russland har ikke kommentert flyttingen av våpen.

Det var i mars at Russlands president Vladimir Putin annonserte at de ville flytte atomvåpen til Belarus.

Ifølge myndighetene i Minsk har belarusiske soldater alt fått opplæring i bruk av Iskander-systemet som kan avfyre raketter med atomstridshode.

Ekstremt usannsynlig

Overføringen av russiske atomvåpen til Belarus betyr ikke at det er større fare for en eskalering av Russlands krig i Ukraina, ifølge observatører.

Det er fortsatt ekstremt usannsynlig at Russlands president Vladimir Putin tar i bruk atomvåpen i Ukraina eller andre steder, heter det i en analyse fra den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW).

Ingen økt risiko

Analysen kommer etter Lukasjenkos uttale om at overføringen av russiske atomvåpen til Belarus allerede hadde begynt. Disse har kortere rekkevidde og skal plasseres ved den belarusiske grensen til Polen, ifølge Kreml.

Ifølge observatørene fra ISW innebærer det ikke en økt risiko for atomkrig ettersom Russland allerede er i stand til å nå potensielle mål med sine atomvåpen.

Powered by Labrador CMS