Nyheter

MØTE: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltar neste uke på Natos utenriksministermøte i Riga.

Atombråk i vente for Huitfeldt

Den nye regjeringen i Tyskland vil slå følge med Norge og gå inn som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Nå blir saken tema i Nato.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg venter at også forbudstraktaten vil bli adressert.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det bekrefter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i forkant av alliansens utenriksministermøte i Riga tirsdag og onsdag neste uke.

Ifølge Stoltenberg vil saken trolig komme opp som del av en bredere diskusjon om rustningskontroll som er planlagt under ministermøtets første dag.

NTB er kjent med at både Norge og Tyskland kan vente hard medfart fra atomvåpenmakter på møtet. Det er utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som representerer Norge, mens Tyskland sender utenriksminister Heiko Maas. Han representerer den avtroppende storkoalisjonen i Tyskland, men tilhører det sosialdemokratiske partiet SPD og ventes også å få en rolle i den påtroppende regjeringen.

Les også: Rekordmange studenter fra FHS på utveksling i utlandet

Den påtroppende trafikklyskoalisjonen i Tyskland varsler i sin regjeringsplattform at den i likhet med Ap-Sp-regjeringen i Norge vil delta som observatør når landene som har undertegnet FN-traktaten om atomvåpenforbud, samles til sitt første partsmøte i Wien neste år.

Det har vakt reaksjoner i Nato, og Stoltenberg understreker at det fortsatt er enighet i alliansen om at medlemslandene ikke kan undertegne traktaten.

– Men det er ulike syn på å observere den, konstaterer han.

Les også: 306 millioner mer til forsvarsbudsjettet for 2021

Powered by Labrador CMS