Nyheter

KASTET BORT: Avtrappende president Hassan Rouhani sa onsdag at Iran trolig har kastet bort sjansene for en ny atomavtale med USA, som kan føre til at de økonomiske sanksjonene mot landet blir løftet.

Iran sier muligheten for rask atomavtale-enighet med USA er kastet bort

Mulighetene for å oppnå en tidlig enighet i forhandlingene om en ny atomavtale har blitt kastet bort, ifølge Irans avtroppende president Hassan Rouhani.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er beklagelig at det har blitt lagt hindringer i regjeringens vei, og at sjansen for en tidlig enighet i atomforhandlingene ble kastet bort, sa Rouhani onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han beskyldte erkekonservative i Iran for å ha motarbeidet atomavtalen fra 2015, men også for å ha kjempet mot at Iran inngår en ny avtale. Forhandlingene om en ny avtale pågår nå i Wien.

Rouhani avviste også de konservatives påstander om at avtalen hadde svekket Irans atomprogram, en avtale han påstår kan øke uran-nivåer fra under 4 prosent til mellom 20 og 60 prosent på kort tid.

Les mer: Dette er Forsvarets nye hovedtillitsvalgte

– Vi ble nektet sjansen, men vi håper at den neste regjeringen vil benytte anledningen til å oppnå en avtale som er av nasjonal interesse, sa Rouhani om forhandlingene i Wien.

Påtroppende president Ebrahim Raisi skal danne en ny iransk regjering i starten av august. Han har selv lenge vært kritisk til atomavtalen, men lovte under valgkampen en rask slutt på landets økonomiske krise, noe som kun blir sett på som mulig dersom Iran inngår en ny atomavtale og de amerikanske sanksjonene blir opphevet.

USA inngikk sammen med Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU avtalen med Iran i 2015. Donald Trump trakk imidlertid USA ut i 2018.

En ny atomavtale med Iran har vært president Joe Bidens største valgløfte på utenriksfronten.

Les mer: George W. Bush: – Sivile blir etterlatt for å bli slaktet

Powered by Labrador CMS