Nyheter

HELIKOPTER: Canada vil kjøpe flere taktiske helikoptre. I dag består helikopterskvadronen deres av Bell CH-146 Griffon.

Canadas forsvar satser på Arktis

Nye taktiske helikoptre, varslingsfly og langtrekkende missiler kommer til det canadiske forsvaret. I tillegg vil de være mer til stede i Arktis.

Publisert

Kortversjon:

  • Canada har lansert en forsvarsplan, 'Our North, Strong and Free', som fokuserer på å hevde suverenitet i Arktis over de neste 20 årene.
  • Planen inkluderer investeringer i nye satellitter og støttebaser i nord, samt oppgraderinger av forsvar mot undervannstrusler og nye helikoptre.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Canada la denne uken frem sin langtidsplan for sitt forsvar. Planen gjelder for de neste 20 årene.

I planen «Our North, Strong and Free» skriver den canadiske regjeringen at det mest presserende og viktigste oppgaven de står overfor er å hevde landets suverenitet i de arktiske og nordlige områdene.

Den canadiske regjeringen skriver at de skiftende fysiske og geopolitiske landskapene har skapt nye trusler og sårbarheter for Canada og canadiere.

– Dette inkluderer behovet for å oppgradere vårt kontinentale forsvar til trusler eller beseire dem når det er nødvendig, skriver den canadiske regjeringen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nettstedet Defense News omtalte Canadas langtidsplan først.

Ny sattelitt

For å overvåke landets kystlinje, inkludert Arktis og i nord, vil Canada anskaffe spesialiserte maritime sensorer.

Disse vil være en kritisk komponent for å forsvare landet fra et voksende utvalg av sofistikerte undervannstrusler, skriver den canadiske regjeringen.

Canada planlegger også å bygge en ny satellittstasjon i Arktis for «å forbedre landets evne til å oppdage, avskrekke og reagere på ondsinnede aktiviteter».

Landet ønsker også å etablere støttebaser i nord for å skape mer tilstedeværelse i Arktis.

I tillegg utforsker Canadas regjering mulighetene for å anskaffe nye kjøretøy som kan bevege seg på is, snø og tundra og alternativer for å sette sine arktiske- og offshore patruljekjøretøy i stand til å gå om bord og operere landets maritime helikoptre til sjøs.

Nye taktiske helikoptre er også en del av den canadiske regjeringens innkjøpsplaner.

574 milliarder

I planen legger den canadiske regjeringen opp til å bruke 8,1 milliarder kanadiske dollar ekstra på militæret over de neste fem årene. Dette tilsvarer rundt 63,7 milliarder kroner.

Landets forsvarsbudsjett skal øke fra 30 milliarder til 50 milliarder canadiske dollar i 2029. 50 milliarder canadiske dollar er rundt 393 milliarder kroner med dagens kurs.

Over de neste 20 årene vil Canada investere 73 milliarder kanadiske dollar i forsvar, noe som er rundt 574 milliarder kroner.

Dette vil si at landet vil bruke 1,76 prosent av landets brutto nasjonalprodukt i 2029-2030, noe den canadiske regjeringen sier er «et betydelig skritt fremover i vår innsats for å nå Nato-forpliktelsen på to prosent.»

Powered by Labrador CMS