Nyheter

SKUTT: Sørgende bærer Mateen Debaya, som ble drept av israelske soldater i Jenin fredag, til graven.

To palestinere drept, ifølge helsedepartementet

To palestinere er skutt og drept i et israelsk raid mot flyktningleiren Jenin på den okkuperte Vestbredden. En av dem var lege, ifølge palestinske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi er svært bekymret over den forverrede sikkerhetssituasjonen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og det høye antallet drepte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar til NTB fredag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa rullet flere titall israelske militære kjøretøy inn i Jenin i morgentimene fredag. Det utløste kraftige sammenstøt mellom soldatene og militante palestinere i leiren.

Ifølge det palestinske helsedepartementet ble to palestinere skutt og drept, den ene av dem legen Abdullah al-Ahmad som skal ha blitt skutt i hodet utenfor sykehuset i utkanten av leiren.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh sier til Wafa at Abdullah al-Ahmad ble skutt og drept mens han behandlet sårede.

Les også: Tror fremdeles på en to-statsløsning i Midtøsten

Det andre offeret, Mateen Debaya, skal ha tilhørt Islamsk hellig krig. Fem andre ble såret under det israelske angrepet. Blant dem var to paramedisinere som ble såret da en ambulanse ble fanget i kryssilden, ifølge Wafa.

Dødeligste siden 2015

Hittil i år er over 120 palestinere drept i israelske raid i de okkuperte områdene, noe som gjør dette året til det dødeligste siden 2015.

— Volden må stanse. Sivile må beskyttes, og deres bevegelsesfrihet må respekteres, sier Huitfeldt.

Mange av ofrene har vært ungdommer som protesterte mot soldatene, mens andre har vært tilfeldige sivile. De israelske soldatene har tatt hundrevis av palestinere til fange, og mange er plassert i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom.

Det israelske hæren bekrefter at de gjennomførte et raid i Jenin natt til fredag, men uten å gi ytterligere detaljer.

Slo med køller

I en annen palestinsk landsby på Vestbredden, Hawara i utkanten av Nablus, ble innbyggerne angrepet av 70 israelske bosettere fra bosetningen Yitzhar torsdag.

Les også: Storverk om krigen i Nord-Norge

Ifølge Ghassan Daghlas, en palestinsk tjenestemann som følger med på bosetternes virksomhet i området, ble palestinere banket opp, butikker ødelagt og biler stukket i brann. Bosetterne satte også fyr på en park i landsbyen. 22 mennesker ble ifølge Daghlas truffet av steiner, mens et 20-tall ble banket opp.

Amatørvideoer viser unge bosettere med køller som løper gjennom gatene på jakt etter palestinere.

— Den israelske hæren gjorde ingenting annet enn å beskytte dem, sier Daghlas.

Det er uklart hva som utløste spenningen ved Nablus, men militante palestinere i området har den siste tiden stått bak flere veibomber. Samtidig regnes flere av de jødiske bosetterne her for å være svært militante.

Powered by Labrador CMS