Nyheter

MASSEGRAV: De tomme stolene i Krakow står som minnesmerker etter de som ble fraktet til konsentrasjonsleire. Nå er det funnet levninger etter mange tusen mennesker i nærheten av konsentrasjonsleiren Soldau, nord for Warsawa.

Levninger etter 8.000 mennesker funnet i massegrav fra andre verdenskrig

En massegrav med levninger i form av aske tilsvarende 8.000 mennesker er oppdaget i nærheten av en av nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polens nasjonale minneinstitutt (IPN), som etterforsker forbrytelser begått da Polen var okkupert av nazistene og senere under kommunisttiden, meldte onsdag at levningene ble funnet i nærheten av konsentrasjonsleiren Soldau.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den er i dag kjent som Dzialdowo og ligger nord for Warszawa. Funnet som er gjort, er av rundt 17,5 tonn aske etter kremerte levninger, noe som betyr at de stammer fra minst 8.000 mennesker, ifølge etterforsker Tomasz Jankowski.

Les også: 43.000 togbilletter til et nytt liv

Estimatet baserer seg på vekten av levningene. Det regnes rundt 2 kilo per person. Ofrene i massegraven «ble trolig drept rundt 1939 og er trolig stort sett polske elitefolk», mener Jankowski.

Nazi-Tyskland bygget leiren da det okkuperte Polen under andre verdenskrig, og brukte den til gjennomfart for og internering og utryddelse av jøder, politiske motstandere og Polens politiske elite.

Det anslås at antall fanger som ble henrettet ved Soldau er rundt 30.000, men det er uklart akkurat hvor mange som endte sine dager der.

Les også: Overlevende etter nazistenes beleiring av Leningrad fordømmer Russlands krig i Ukraina

Nazistene beordret i 1944 de jødiske fangene til å grave opp levningene og brenne dem for å fjerne beviser på krigsforbrytelser.

Andrzej Ossowski, som forsker på genetikk ved det pommerske medisinske universitet i Szczecin (PMU), sier til AFP at det er tatt prøver av asken for tester.

— Vi kan gjøre DNA-analyse, som vil la oss finne ut mer om ofrenes identitet, sier han. Det er gjort lignende studier av levninger fra tidligere konsentrasjonsleirer ved Sobibor og Treblinka.

Powered by Labrador CMS