Nyheter:

Mandatory Credit: Photo by Tim Rooke/REX (1741143aj) Queen Elizabeth II, Prince Philip Trooping the Colour, London, Britain - 16 Jun 2012

Storbritannias prins Philip er død

Dronning Elizabeths ektemann, som var offiser i den britiske marinen under andre verdenskrig, ble 99 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er med dyp sorg at hennes majestet dronningen annonserer dødsfallet til hennes kjære ektemann, prins Philip, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dronningens ektemann gjennom 73 år, som bar tittelen hertug av Edinburgh, døde på morgenen 9. april i hjemmet Windsor Castle.

Philip var den siste tiden vært på sykehus siden han i februar fikk påvist en infeksjon.

Turbulent oppvekst

Philip ble født på den greske øya Korfu 10. juni 1921, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og dronning Victorias oldebarn Alice av Battenberg.

Året etter ble Philips onkel, kong Konstantin I av Hellas, tvunget til å abdisere, og prins Andreas ble fengslet av landets nye militære makthavere.

Prinsen fikk noen måneder senere forlate Hellas, med ordre om aldri å vende tilbake. Familien slo seg ned i Paris, der Philip vokste opp.

Etter endt skolegang i Frankrike, Tyskland og Storbritannia, vervet Philip seg i 1939 som 18-åring i den britiske marinen.

Brevvekslet

Samme år begynte han å brevveksle med den da 13 år gamle prinsesse Elizabeth, som han hadde møtt under en omvisning fem år tidligere.

Etter endt krigsinnsats, der han tjenestegjorde i Middelhavet og Stillehavet, fikk Philip tillatelse fra kong George VI til å gifte seg med prinsessen.

Prinsesse Elizabeth og hennes forlovede Philip Mountbatten avbildet i London i 1047.

Bryllupet sto i Westminster Abbey 20. november 1947, men først etter at Philip hadde sagt fra seg sine greske og danske kongelige titler og blitt utnevnt til hertug av Edinburgh.

Philip fortsatte å tjenestegjøre i den britiske marinen fram til kong George VI døde og prinsesse Elizabeth overtok tronen i 1952. Først fem år senere ga dronningen ham den formelle prinsetittelen.

Paret fikk fire barn, Charles i 1948, Anne i 1950, Andrew i 1960 og Edward i 1964.

Det norske kongehuset med flagget på halv stang

Det norske kongehuset har kommentert hans bortgang i en pressemelding.

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald.

Hans Majestet Kongen har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

Prins Philip var bærer av storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden siden 1952.

Jordnær og sleivkjeftet

Prinsen har opp gjennom årene vært æresmedlem og høy beskytter for nærmere 800 organisasjoner, men hadde ellers en tilbakeholden rolle og var som oftest å se et par skritt bak sin kone.

Prins Philip var kjent som en ivrig sportsentusiast, spilte polo, seilte og var med på å fremme kjøring med hest og vogn som idrett.

Han var kjent for å være både jordnær og sleivkjeftet og hisset på seg alt fra australske urfolk til overvektige canadiere.

Seg selv omtalte han ved ett tilfelle som «en fordømt amøbe», med henvisning til den rollen han spilte ved det britiske hoffet.

Powered by Labrador CMS