Nyheter

SPESIALSTYRKER: Ved døra finner man ulike emblem for de ulik spesialkommandoene i Forsvaret. På bildet ser man merket til marinejegerkommandoen, Forsvarets spesialkommando, 339 Skvadron SOAS og Kompani Linge-merket.

Britisk prinsesse fikk innpass i spesialstyrkenes klubb

Forrige uke var den britiske prinsesse Anne innom Lingeloftet under sitt Norgesbesøk.

Publisert Sist oppdatert

Det er til vanlig fotoforbud og streng adgangskontroll på det såkalte «Lingeloftet», men kong Charles søster prinsesse Anne fikk en sjelden invitasjon da hun gjestet Norge i forrige uke. 

Da prinsessen ankom Akershus festningen onsdag ble hun tatt imot av oberstløytnant Knut Andreas Flydal, som er sjef for Akershus kommandantskap og har mottatt Krigskorset , og styreleder Asbjørn Lysgård i Veteranforeningen Forsvarets Spesialkommando (FSK).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lingeloftet er et samlingssted for dem som har tjenestegjort, eller tjenestegjør i Forsvarets spesialstyrker. Hun var invitert dit fordi Veteranforeningen FSK har tette bånd til Special Forces Club i London.

Den britiske prinsessen har et varmt hjerte for veteraner. Asbjørn Lysgård forteller at hun var svært interessert i å møte loftets medlemmer, og å høre deres historier. 

– Hun følte at hun kom hjem. Hun var veldig åpen, og vi hadde veldig gode dialoger. Hun var oppriktig interessert i hva våre gutter og jenter har opplevd, forteller Lysgård.

FØLGE: Da prinsesse Anne var på besøk var også John Andrews med som følge . Han er en av grunnleggerne i The Anglo-Norwegian Resistance Commemoration Project, som tilrettela turen til prinsessen.

Han sier også at prinsessen var imponert over hvor sterk tilhørighet det var mellom veteranene i FSK. 

Under besøket sitt fikk prinsesse Anne møte alle dem som har mottatt Krigskorset med sverd i Veteranforeningen FSK. Hun fikk se utstillingene og historikken som er en del av utsmykkingen på Lingeloftet. Noe Lysgård forteller at både prinsessen og følget var veldig glad for at de fikk oppleve.

GJESTEBOK: Her skriver prinsesse Anne seg inn i gjesteboken på Lingeloftet.

Lingeklubben

Lokalene på festningen tilhørte tidligere Lingeklubben, veteraner fra «Kompani Linge» som tjenestegjorde under andre verdenskrig. Etter krigen ble lokalene på festningen et sted hvor Lingeklubben møttes jevnlig.

I 2007 opphørte Lingeklubben etter at mange av dem som tjenestegjorde i Kompani Linge gikk bort. 

Senere ble «Lingeloftet» på festningen tatt over av spesialstyrkene i Forsvaret. Veteranforeningen FSK bruker lokalene ved ulike anledninger. 

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Knut Andreas Flydal var major. Det er feil, han er oberstløytnant. Feilen ble rettet 29. mai kl. 09:26.

Powered by Labrador CMS