Nyheter:

Åge Aulie er død: – Lærte oss utrolig mye

Grenselosen Åge Aulie døde på Kongsvinger sykehus onsdag.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

85-åringen døde på Kongsvinger sykehus onsdag 13. november.​

Aulie ble grenselos i 1942 i en alder av 8 år. Han holdt utkikk etter tyskere og varslet de andre losene når det var trygt å passere inn til Sverige. 

– Ingen mistenkte en guttunge på sykkel i de dager, fortalte Aulie i et portrettintervju med Forsvarets forum i 2012. 

Da han var ti år, var familien selv nødt til å flykte over grensen. 50 000 mennesker flyktet med hjelp av grenseloser over til Sverige under krigen. De fleste var ettersøkt for motstandsarbeid eller sto i fare for å bli avslørt.

Torsdagsklubben har mistet et medlem

Aulie var et aktivt medlem av den såkalte Torsdagsklubben, en gruppe veteraner fra andre verdenskrig som møtes på Forsvarsmuseet hver torsdag. I dag var det et krevende møte for de fire gjenværende medlemmene.

– Vi i NVIO og Torsdagsklubben har mistet en nær og god venn, og en god støttespiller, sier Vibeke Strand i Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO). Hun tilrettelegger for Torsdagsklubbens møter og har kjent Aulie i en årrekke. 

Hun forteller at Torsdagsklubben tok nyheten om Aulies bortgang med sjokk og at de kommer til å savne ham. Aulie var et fast medlem i klubben og tok turen fra Årnes hver uke for å delta på møtene deres.

– Han har lært oss utrolig mye om sin rolle som grenselos under andre verdenskrig, sier Strand til Forsvarets forum. Hun skryter av hans evne til å formidle, at han var klar og tydelig, og at han var et viktig tidsvitne. 

– Utrolig kunnskapsrik 

– Han var utrolig kunnskapsrik – nesten som et leksikon. Han var alltid morsom, blid og glad, sier hun og legger til at hun er ydmyk over å ha møtt en person som ham. Hun vil huske ham som en mann med glimt i øyet, et godt smil og en god klem, og for at han alltid spurte hvordan det gikk.

Strand trekker fram Aulies omsorg og omtenksomhet. I 2013 la han ned grenselosforeningen, og Kongen kom på avsluttningsmarkeringen. Etterpå donerte Aulie de resterende midlene i foreningen til Stiftelsen Veteranhjelp.

Hun trekker også fram Hege Kofstads bok om grenselosene. Kofstad har dramatisert noen av turene Aulie-familien var med på da de tok med flyktninger mot grensen. 

– Jeg er så glad for at han fikk være med på hele prosessen med boken, sier Strand. 

Bok om grenselosene

– Det var fint at vi fikk tid til å skrive boken og at han fikk fortelle sin historie, sier forfatter Hege Kofstad. Hun sier at boken er godt tatt imot og at den nå er nominert til Brageprisen. 

– Det var en fin anerkjennelse på slutten.

Hun sier at han var en av de aller siste gjenlevende grenselosene og at hun ikke vet om det er noen igjen til å fortelle den historien. 

– Det er ikke så lenge siden vi var flyktninger i Norge. Det er en viktig del av historien å få med seg. 

Den tidligere grenselosen fortalte om sine opplevelser i foredrag og på skoler – både før og etter at boken kom ut. 

– Den fattige bondefamilien kom tilfeldig inn i arbeidet med å hjelpe flyktningr over til Sverige, men ble etter hvert en del av et større nettverk i regi av Milorg. Som voksen gikk Aulie inn i Forsvaret, der han ble major. Han var også den siste lederen av Grenselosers og kurerers forening som ble dannet av hans far Einar etter krigen, heter det i en pressemelding fra Pax forlag i forbindelse med Aulies bortgang.

Powered by Labrador CMS