Nyheter

PROTESTER: Innbyggerne i byen Goma i Kongo protester mot MONUSCO-styrkenes tilstedeværelse, Kongo juli 2022. Styrkene har ikke lykkes i å stanse konflikten der, nå trekkes de ut av landet.

FNs fredsstyrker trekkes ut av Kongo

Tilbaketrekningen av styrkene skal være gjennomført innen mai 2024. FN-styrken har nylig bestått av inntil 13.500 soldater og 2000 politifolk. 

Publisert

FN har begynt å trekke ut sin fredsbevarende styrke fra Øst-Kongo og overlot onsdag den første basen til politiet i landet.

MONUSCO-styrken har vært i Kongo siden 2000, men har i liten grad vært i stand til å stanse konflikten der.

Over 120 opprørs- og militsgrupper kjemper om makt, landressurser og verdifulle mineraler i det østlige Kongo.

Siden 2021 har den Rwanda-støttede M23-militsen tatt kontroll over store deler av Nord-Kivu-provinsen, der minst 2,4 millioner mennesker nå er internt fordrevet.

Regjeringen i Kongo krevde i fjor tilbaketrekning av FN-styrken, og onsdag ble FN-flagget erstattet av et kongolesisk flagg på MONUSCO-styrkens base i Kamanyola nær grensa til Burundi.

FN-styrken i Øst-Kongo talte inntil nylig 13.500 soldater og 2000 politifolk, og tilbaketrekningen skal være gjennomført innen mai.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS