Nyheter

MONUMENT: Hærens sjefssersjant Rune Wenneberg tror flere veteraner og pårørende vil reise til Veteranmonumentet på Akershus festning.
MONUMENT: Hærens sjefssersjant Rune Wenneberg tror flere veteraner og pårørende vil reise til Veteranmonumentet på Akershus festning.

– Jeg tror og håper flere veteraner vil komme hit

Rune Wenneberg mener det var på tide at Norge fikk et minnesmerke og samlingspunkt for veteraner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er bare fem meter unna en veteran fra Afghanistan til en hver tid. Vi prater om opplevelsene våre hele tiden. Jeg er mer bekymret for de som ikke har det samme nettverket.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier sersjantmajor Rune Wenneberg.

Like etter medaljeseremonien fredag 27. august da Veteranmonumentet ble avduket, møter Forsvarets forum Rune Wenneberg. Han roser resultatet av arbeidet som nå foreligger; minnetavlen med 101 navn, «den evige flamme» og obelisken i Minnelunden på Akershus festning i Oslo.

Veteran fra Afghanistan

Wenneberg som har flere kontingenter bak seg i Afghanistan, blant annet som kompanisjef i Telemark bataljon, mener det var på høy tid at Norge fikk et minnesmerke og samlingspunkt for veteraner på Akershus festning.

– Jeg har brukt i overkant av to år av livet mitt i Afghanistan, sier 52-åringen.

Les også: Rune Wenneberg vil slutte som Hærens sjefssersjant

–Jeg tror og håper at dette stedet kommer til å bli brukt av veteraner og deres familie. Her kan de sitte i rolige omgivelser og reflektere rundt det de har vært med på.

Stolt av soldatene

Wenneberg forteller at han blir trist av å se utviklingen i Afghanistan etter Natos uttrekning og Talibans maktovertagelse. Selv om landet står overfor en uviss framtid, mener han at ikke det kaster skygger over innsatsen til norske soldater.

– Jeg har blitt glad i Afghanistan og afghanerne og jeg unner dem ikke noe annet enn fred og håp. Vi møtte dem på deres vilkår og med respekt. Det er jeg stolt av.

– Når du spør meg om jeg synes det var verdt å delta i krigen, svarer jeg ja. Som soldat kan du ikke gå inn i et oppdrag med en forutsetning om at det alltid skal gå bra. Alle veteraner bør ta med seg videre at vi soldater lykkes med vår del av oppdraget, og at vi prøvde, sier Wenneberg.

Powered by Labrador CMS