Nyheter

TALIBAN I NORGE: Representanter for Taliban ankom lørdag kveld Gardermoen og skal ha samtaler med vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp.

Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å endre krigsatmosfæren til en fredelig situasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I intervjuet i Kabul sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

Ingen land har ennå offisielt anerkjent Taliban-styret, som var notorisk for grove brudd på menneskerettighetene da de siste hadde makten i Afghanistan.

Taliban-samtaler på Soria Moria

Møtene mellom det afghanske Taliban-regimet og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp starter søndag i Oslo. Utsendinger fra USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia er blant dem som skal delta.

Utenriksdepartementet opplyser at samtalene finner sted på Soria Moria hotell i Oslo.

Delegasjonen som ifølge AFP består av 15 menn, ledes av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, går det fram av en Twitter-melding lagt ut av Taliban-talsmann Abdul Qahar Balkhi.

Hotellet er tidligere brukt til regjeringsforhandlinger i 2005 og 2009.

Møtene skal foregå fra søndag 23. til og med tirsdag 25. januar på et avskjermet område, skriver UD i et presseskriv lørdag kveld. På mandag vil den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet være tilgjengelig for kommentarer på hotellet.

– Det er fra norsk side ikke planlagt noen pressetilgjengelighet søndag 23. januar og tirsdag 25. januar, skriver UD.

Ikke en legitimering

– Afghanistan står overfor en enorm humanitær katastrofe, og kvinners fremtid er truet. Derfor snakker vi direkte med Taliban, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kronikk lørdag.

– Disse møtene innebærer ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban, understreket hun i en annen uttalelse fredag og forklarte at det ikke kan tillates at den politiske situasjonen i landet fører til en enda verre humanitær katastrofe.

I kronikken skriver Huitfeldt at det nå er en reell fare for at det afghanske samfunnet kollapser helt, med enorme konsekvenser for befolkningen i landet. Derfor haster det med å få ut livsnødvendig hjelp.

Ingen kvinner

Delegasjonen som består av 15 menn og ledes av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, reiste lørdag fra Kabul på et fly som norske myndigheter sendte for å hente dem, ifølge en Taliban-talsmann.

I Oslo skal de møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

To amerikanske spesialutsendinger

I spissen for delegasjonen fra det amerikanske finansdepartementet og USAs statlige nødhjelpsorganisasjon USAID er spesialrepresentant for Afghanistan Tom West samt spesialutsending Rana Amiri for afghanske kvinner, jenter og menneskerettigheter.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier til NTB lørdag at USA er takknemlige over at den norske regjeringen tar jobben med å organisere samtalene mellom det afghanske talibanregimet og flere europeiske land og USA.

– Sammen med våre europeiske kollegaer har vi til hensikt å ta opp en rekke temaer, blant annet et representativt politisk system, en plan for å møte den akutte humanitære og økonomiske krisen i landet, spørsmål om sikkerhet- og kontraterror, samt menneskerettigheter – særlig utdanning for jenter og kvinner, sier talspersonen.

Fordømmer Norge

Ali Maisam Nazary, utenlandssjef for Den nasjonale motstandsfronten som kaller seg den siste gjenværende bastionen mot Taliban i Afghanistan, fordømmer Norge for å ha arrangert møtet med Taliban.

– Vi må alle heve røsten og hindre alle land i å normalisere en terrorgruppe som representanter for Afghanistan, tvitret han fredag.

Bakgrunnen for samtalene er blant annet at den humanitære situasjonen i Afghanistan går fra vondt til verre etter Talibans overtakelse i august. 23 millioner afghanere trues nå av sult, og FN sier det trengs 5 milliarder dollar i internasjonal bistand for å håndtere krisen i landet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS