Nyheter

ANKLAGET: Taliban nekter for at de har begått drapene, som av Amnesty omtales som «kaldblodige henrettelser».
ANKLAGET: Taliban nekter for at de har begått drapene, som av Amnesty omtales som «kaldblodige henrettelser».

Taliban anklages for massakre

En gruppe mennesker skal ha bli drept av Taliban i Kahor i slutten av august. Amnesty International kaller det en massakre.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 13 mennesker ble drept av Taliban-krigere i byen Kahor i Daikundi-provinsen 30. august.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De 13 menneskene tilhørte den lokale Hazara-befolkningen, ifølge Amnesty.

Elleve av de drepte var tidligere medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene. Ni av disse ble drept i regelmessige henrettelser, skriver organisasjonen.

To sivile, blant annet en 17 år gammel jente, ble også drept mens de prøvde å flykte.

Taliban benekter drapene, som Amnesty dokumenterer gjennom vitnesbyrd, foto og video.

– Henrettelser

– Disse kaldblodige henrettelsene er ytterligere bevis på at Taliban begår samme type grusomheter som de var beryktet for da de sist var ved makten i Afghanistan, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard i en pressemelding.

Taliban tok makten i Afghanistan i midten av august. Da lovet lederne at de ville være mer moderate enn forrige gang de satt med makten fra 1996 til 2001.

Det har siden vært flere eksempler på det motsatte. Blant annet har ikke kvinner fått komme tilbake til jobbene sine, og motstandere av regjeringen har blitt hardt straffet.

Vanskelig å dokumentere

Ifølge Amnesty er det vanskelig å dokumentere Talibans harde grep om makten, ettersom de har begrenset bruken av mobiltelefoner i mange regioner.

Likevel kan organisasjonen dokumentere at Taliban-krigere åpnet ild mot en folkemengde i slutten av august. Bilder viser flere av de drepte med skuddskader i hodet.

– Taliban krenker gjentatte ganger rettighetene til afghanere som de ser på som sine motstandere, sier Callamard.

– De dreper til og med mennesker som allerede har overgitt seg. Taliban hevder at de ikke angriper ansatte fra den forrige afghanske regjeringen, men disse drapene motsier det, sier hun.

Powered by Labrador CMS