Nyheter

SNAKKET MED NATO-KOLLEGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Søreide: – Åpenbart at Nato har begått feil i Afghanistan

Litt tidlig å felle den endelige dommen over hvordan ting ble gjort, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er åpenbart at også Nato har begått feil. Det tror jeg at alle land ser veldig tydelig. Og det er mange ting man helt sikker kunne gjort bedre og vi har hatt en egen stor evaluering i Norge som peker på noen av de tingene som kunne vært gjort annerledes, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Søreide har møtt opp utenfor Forsvarsdepartementet sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Begge satt i møter med sine motparter fra de andre Nato-landene tirsdag. Om to uker samles Natos statsledere til toppmøtet for å diskutere alliansens vei fremover.

Les også: 52 år gammelt krigsskip til Oslo

Utenriksministeren understreker at Norge ikke har operert alene i Afghanistan, men tatt beslutninger i fellesskap med andre allierte.

– Så tror jeg at det nå er litt tidlig å felle den endelige dommen over hvordan ting ble gjort eller burde blitt gjort, men at man kommer til å finne ting som burde vært annerledes, det er jeg hundre prosent sikker på, sier hun.

– Global forståelse

Mens Nato trekker seg ut av Afghanistan, advarer statsministeren mot at Nato skal favne for bredt.

– Jeg vil være veldig tilbakeholden med hvor vi skal bruke Nato og hvor det kan være nyttig, uttalte Erna Solberg (H) i et intervju med VG.

Bakgrunn om Nato: Splittelsene i Alliansen

Søreide understreker at Nato likevel må jobbe for å ha en global forståelse, blant annet for å forstå den raskt voksende stormakten Kina.

– Det statsministeren og jeg har sagt hele tiden er at vi må ha en global forståelse og forstå det som skjer rundt oss. Og det inkluderer å forstå hva verdens nest største militærmakt og nest største økonomi gjør, men det betyr ikke at Nato skal ha en global tilstedeværelse, sier hun.

Liten endring

Utenriksministeren mener at endringen i prinsippet ikke blir så stor fra i dag.

– Du kan kanskje si at endringen er at vi nå kommer til å oppdatere det strategiske konseptet vårt. Det forrige er fra 2010. Der er ikke Kina nevnt med et ord. Det er det nødvendig å nevne, selv om Kina representerer en annen strategisk utfordring enn for eksempel Russland gjør for Norge, sier hun.

Søreide: God Nato-gjennomgang før toppmøtet

Når Nato trekker seg ut av Afghanistan, vil også flere av Natos gjøremål flyttes vestover.

– Nå trekker vi hjem soldatene som har vært i Afghanistan i cirka 20 år, og det betyr også at antageligvis vil mer av øvingen og treningen skje på Natos territorium, sier Søreide.

Powered by Labrador CMS