Nyheter:

FORSVARSMINISTER: USAs forsvarsminister Christopher Miller sier han vil ha amerikanske soldater hjem.
FORSVARSMINISTER: USAs forsvarsminister Christopher Miller sier han vil ha amerikanske soldater hjem.

USAs nye forsvarsminister vil ha soldatene hjem

Forsvarsminister Christopher Miller skriver i sin første melding til militæret at han kan sette opp tempoet for amerikansk tilbaketrekking fra Midtøsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi møtte utfordringen. Vi ga alt. Nå er det på tide å komme hjem, skriver Christopher C. Miller (55) i en melding som ble publisert lørdag.

Miller ble fungerende forsvarsminister 9. november, da Mark Esper ble sagt opp på dagen.

Han nevnte ikke noen bestemte konfliktområder han ville trekke USA ut fra i meldingen, men skrev at USA er på randen av å beseire al-Qaida, som synes å være en referanse til Irak og Afghanistan.

Trump, som tapte presidentvalget mot Joe Biden, har lenge ønsket å trekke amerikanske soldater ut av Midtøsten og Afghanistan. Dersom de vil gjøre alvor av løftet, har Trump og Miller 67 dager på seg – fram til Biden blir innsatt 20. januar.

Konsulent

Miller tilbrakte 31 år i hæren, og kjempet både i krigene i Afghanistan og Irak med spesialstyrkene. Etter at han pensjonerte seg i 2014, brukte regjeringen ham som konsulent i hemmelige operasjoner og etterretning.

Miller har siden august vært direktør for USAs nasjonale senter for antiterrorisme etter en enstemmig godkjenning i Senatet. I 2018 og 2019 var han Det hvite hus' rådgiver for antiterror og transnasjonale trusler.

Antiterror

I forsvarsdepartementet har Miller også hatt ansvar for spesialoperasjoner innen blant annet antiterror, ukonvensjonell krigføring og irregulær krigføring.

– Chris vil gjøre en FLOTT jobb! tvitret Trump da han takket Esper for innsatsen og kunngjorde at ministerbyttet skjer med umiddelbar virkning.

Samtidig skjedde en annen viktig utskiftning i det amerikanske sikkerhetsapparatet. USAs spesialutsending til den internasjonale koalisjonen mot IS, skal pensjonere seg, og erstattes av det amerikanske utenriksdepartementets koordinator for antiterrorarbeid, Nathan Sales, skriver DPA.

Esper (56) har vært Pentagon-sjef siden juni 2019, da han erstattet Patrick Shanahan som fungerte etter Jim Mattis' avgang ved nyttår. Før dette hadde han vært minister for hæren og lobbyist for forsvarsindustrien.

Mattis gikk av i protest mot Trumps Syria-politikk.

Powered by Labrador CMS