Nyheter

EVAKUERT: Zakera Isakhel (til høyre) og lillesøsteren Safia. Torsdag kveld ble de evakuert fra Kabul.

Zakera (14): – Jeg trodde jeg skulle dø

TBILISI: For familien Isakhel endte første tur til hjemlandet for på seks år med flukt fra Taliban. – Jeg skal aldri dra til Afghanistan, sier 14 år gamle Zakera.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er siste gang. Jeg vil ikke dra tilbake, sier Assad Isakhel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han er en av et hundretalls mennesker som sitter i en av hallene på Shota Rustaveli Tbilisi Internasjonale lufthavn. Noen timer tidligere tok C-17-flyet som fraktet dem av fra Kabul. Mens flyet var i luften, ble mer en 70 mennesker drept i et terrorangrep mot flyplassen i den afghanske hovedstaden.

De evakuerte har svarte og gule plastbånd knyttet rundt håndleddet, for å markere at de har tilknytning til Norge. De er merkbart slitne, med utmattede blikk. Det er under en time siden flyet deres landet i Georgias hovedstad Tbilisi.

Isakhel er fra Ghazni, en by mellom Kabul og Kandahar. Sønnen hans fikk opphold i Norge i 2013. I 2015 fulgte Assad etter med resten av familien. De bosatte seg først i Mo i Rana, før de flyttet videre til Nittedal.

FERIE: Assad Isakhel ville se hjemlandet sitt igjen, etter flere år i Norge.

Isakhel og kona har åtte barn, de to yngste er født i Norge. I sommer reist han med familien til Afghanistan, som han ikke hadde besøkt siden han flyttet til Norge.

– Jeg ville se Afghanistan. Det er siste gang. Jeg vil ikke dra tilbake, sier han.

Sammen med familien tilbrakte han tre dager på flyplassen i Kabul, mens de ventet på å få plass på et fly ut av landet. Han forteller at Taliban slo ham og en av døtrene hans med en slange. Hardt.

Redd for å dø

– Jeg var redd. Jeg trodde jeg skulle dø. Vinduer ble knust. Det var Taliban overalt. De begynte å skyte. Jeg har hørt lydene før. Jeg kjente det i hjertet. Mange døde, forteller Zakera (14), en av Assads døtre, om oppholdet på flyplassen i Kabul.

Situasjonen på flyplassen i Kabul har vært kaotisk siden Taliban tok over kontrollen av den afghanske hovedstaden.

TILBAKE: Jan Mohammad kom til Norge på 1980-tallet, men har bodd det siste året i Kabul. Nå er han på vei tilbake til Norge med familien.

– Jeg hørte så mange skrikelyder. Unger som ikke fikk mat. Jeg fikk lyst til å hjelpe dem, sier Zakera.

Familien kom til Afghanistan i slutten av juni, og skulle være i landet i rundt to måneder. Zakera forteller at hun gruet seg litt til å reise til Afghanistan. Nå ønsker hun ikke å komme tilbake.

– Jeg skal aldri dra til Afghanistan. Det er så vanskelig. Det har alltid vært krig i Afghanistan. Krigen stopper aldri i Afghanistan. De skyter og skyter. De skyter uten grunn, sier hun.

Siste fly

Ved et bord sitter betjenter fra Politiet utlendingsenhet og sjekker papirene til de nyankomne. Rundt 50 norske soldater fra en rekke forskjellige avdelinger deltar i Task Force Tbilisi, som hjelper med å evakuere folk fra Kabul.

– Etter i dag har vi evakuert over 1000 personer med norsk tilknytning, sier Frans Philip van Hoek, nestleder for Task Force Tbilisi.

Han kom til den georgiske hovedstaden fredag for en uke siden, der han og soldater fra andre Nato-land har jobbet med å evakuere folk fra Kabul.

FRA KABUL: Et C-17 med personer som evakueres fra Kabul lander på flyplassen i Tbilisi.

Rundt 130 av passasjerene som kom til Tbilisi torsdag. skal videre til Norge. Noen har slektninger i Norge. Andre er tatt med fordi de har behov for beskyttelse.

C-17-flyet som landet i Tbilisi torsdag kveld ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) blir det aller siste flyet med folk som har fått hjelp til å reise fra Kabul i denne omgang. De eneste som skal fraktes ut nå, er personellet på feltsykehuset i Kabul.

– Operasjonen avsluttes etter gårsdagens grufulle terrorangrep som krevde mange menneskeliv, sier Søreide til NTB.

LANG REISE: Flyturen fra Kabul til Tbilisi tar rundt tre og en halv time, men det har for mange vært en kamp å komme seg til Kabul flyplass. Etter mellomlandingen i Tbilisi venter en flytur på fire til fem timer hjem til Norge.
Powered by Labrador CMS