Nyheter

DEKORERT: Australske Ben Roberts-Smith ble tildelt Victoriakorset i 2011. I den forbindelse møtte han Dronning Elizabeth i Buckingham Palace.

Australsk «krigshelt» var skyldig i krigsforbrytelser

Ben Roberts-Smith gikk til erstatningssøksmål mot tre australske aviser som anklaget ham for å ha begått en krigsforbrytelse ved å drepe sivile i Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Australias høyest dekorerte soldat var «delaktig i og ansvarlig for» drapet på tre afghanske menn, slår en australsk domstol fast.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ben Roberts-Smith, som blant annet er tildelt Victoriakorset, den høyeste utmerkelsen for tapperhet som kan tildeles en australsk soldat, gikk til erstatningssøksmål mot tre australske aviser som anklaget ham for å ha begått en krigsforbrytelse ved å drepe sivile i Afghanistan.

Mandag forkastet en føderal domstol søksmålet og slår i en kjennelse på hele 736 sider fast at de tre avisene ikke har skrevet noe uriktig om 44-åringen og hendelsene i Afghanistan.

Ifølge dommer Anthony Besanko hersker det ingen tvil om at Roberts-Smith var «delaktig i og ansvarlig for» drapet på tre afghanske menn.

– Jeg har funnet at saksøker var delaktig i og ansvarlig for drapet på EKIA56 i 2009, drapet på Ali Jan i Darwan 11. september 2012 og drapet på en afghansk mann i Chinartu 12. oktober 2012, heter det i Besankos kjennelse.

Ifølge kjennelsen beordret Roberts-Smith en underordnet soldat til å skyte og drepe den eldre mannen som i rettspapirene er identifisert som EKIA56. Drapet skulle være soldatens «ilddåp».

Roberts-Smith beordret også drapet på en afghansk krigsfange i Darwan, går det fram av kjennelsen.

Dommeren kommer også med en knusende karakteristikk av den dekorerte spesialsoldaten og slår fast at han «ikke er et ærlig og pålitelig vitne».

Roberts-Smith er tidligere framstil som australsk krigshelt og hyllet for sin innsats under tjeneste i Afghanistan mellom 2006 og 2012. Han har ikke kommentert kjennelsen.

En australsk rapport konkluderte i 2020 med at det foreligger troverdige beviser for at medlemmer av den australske spesialstyrken SAS drepte flere titall ubevæpnede fanger i Afghanistan. Bare en soldat er stilt for retten i forbindelse med dette.

Powered by Labrador CMS