Nyheter:

MESSETELT: Foreløpig er det god plass. Men under øvelsen kan 2700 soldater spise samtidig på Rødsmoen, forteller plassmajor på Rena, Tor Åge Tøsdal.

5500 soldater flytter inn

Under øvelse Trident Juncture får Åmot kommune dobbelt så mange innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er et enormt arbeid som ligger bak en leir som dette. Arbeidet på Camp Rødsmoen startet 1. april og siden den gang har det nesten gått døgnet rundt. Jeg var her i sommer da det fortsatt bare var en stor åpen slette. Det føltes nesten som man kunne se krumningen på jordens overflate, sier Ronny Angeltvedt fra Nasjonalt logistikkoperasjonssenter.

Nå er han tilbake på samme sted. Det som tidligere var en gigantisk åpen plass er nå fylt opp med 67 store hvite telt, konteinere og lastebiler. Foreløpig er det ikke folksomt, men under Trident Juncture skal 5500 tyske soldater ha tilhold her.

HYGIENE: Det er alltid fare for epidemier når mange tusen er samlet på ett sted. Derfor er hygienen viktig. Kommandørkaptein Ronny Angeltvedt sjekker dusjene.
SENG: Hver soldat får 3,5 kvadratmeter. Det består av en feltseng og en stol, forteller Ronny Angeltvedt (foran) og plassmajor Tor Åge Tøsdal.
TRENINGSTELT: Dette er nok et av landets største treningsanlegg, sier plassmajor Tor Åge Tøsdal som var ansvarlig for leirdriften før tyskerne overtok 22. september.


Camp Rødsmoen er den største og mest komplekse av leirene som blir bygget for å huse utenlandske soldater under Nato-øvelsen i høst. Den er likevel bare en av mange. Til sammen bygges det nesten 50 leire for en milliard kroner. Kostnaden dekkes av de deltakende nasjonene. Bare i Åmot kommune kommer det til å være 8000 soldater under øvelsen. Det er en dobling av befolkningstallet.

– I tillegg har jeg ansvaret for Haslemoen og Terningmoen hvor det også skal innkvarteres soldater, sier plassmajor på Rena, Tor Åge Tøsdal.

Når F besøker Rødsmoen er han ansvarlig for den daglige driften. I et av de største teltene står lange rekker med tomme stol og border. Akkurat denne dagen er det stille, men fra slutten av oktober vil 2700 soldater få tilfredsstilt sulten i to store messetelt.

– På det meste blir det 35 kokker i sving, sier Tøsdal.

Piggtråd. Hele leiren er omgitt av en jordvoll. For noen dager siden kom fem vogntog med piggtråd. HV-05 har stått for vaktholdet frem til 22 september. Da ble leiren offisielt overlevert til tyske styrker.

– Hva er den største utfordringen når man drifter en så stor leir?

– Det er alltid en fare for spredning av bakterier og  epidemier. Derfor er vi svært nøye på renhold og hygiene. Vi må ha nok toalettfasiliteter slik at folk ikke står og urinerer langs leirgjerdet, sier Tøsdal.

Camp Rødsmoen blir til. (Av: Frederik Ringnes/Forsvaret)

To milliarder. I forlegningsteltet får hver soldat 3,5 kvadratmeter med boltreplass. Det består av en feltseng og en klappstol. Prisen ligger på rundt 1000 kroner for overnatting og 300 for mat.

– Mange lurer på hvordan en feltseng kan være dyrere enn overnatting på hotell. Grunnen er at dette skal dekke inn kostnaden for å etablere leiren. Dessuten finnes det ikke nok overnattingssteder i Østerdalen som kan dekke behovet under Trident Juncture, forklarer Angeltvedt.

Han er «butikksjef» for øvelsen. Forsvaret har en nyutviklet nettløsning hvor nasjonene melder inn sine behov. Nasjonalt logistikkoperasjonssenter er en avdeling under Forsvarets logistikkorganisasjon. De har fått inn bestillinger for over to milliarder kroner. Deltagende nasjoner slipper å betale moms. 

De største bestillingene omfatter overnatting, forpleining og drivstoff. Tyskerne hadde reist fra 2500 jerrykanner som skulle være med på øvelsen. Det endte med at vi tømte hovedlageret til Biltema for 1000 jerrykanner. Det var alt vi klarte levere på kort varsel, sier Angeltvedt.

KORTREIST GRUS: For å dekke behovet ble det etablert et helt nytt grustak i øvingsområdet som har produsert 160 000 tonn med knust stein.

Vask. Et stykke utenfor leiren bygges et vaskeanlegg til 15 millioner kroner. Når Rødsmoen og de andre leirene tømmes skal alle kjøretøy rengjøres før de sendes ut av Norge. I det nye anlegget kan man vaske tre stridsvogner samtidig.

– På en enkelt stridsvogn kan man finne over 100 kilo med jord. Det tar cirka en halvtime å rengjøre. Når det er snakk om 12 000 kjøretøy så blir det en krevende kabal, sier Angeltvedt.

Alt er stort i den nye leiren. Området er på 660 000 kvadratmeter. Det meste av underlaget er dekket av grus for å forhindre søle.

– Til det trengte vi mye stein. For å holde kostnadene nede opprettet vi et nytt grustak i øvingsområdet. Der har Norges største knusemaskin gått i månedsvis. 160 000 tonn grus som nå er spredt utover området, sier Angeltvedt mens det knaser under feltstøvlene.

– Jeg pleier å si at Trident Juncture er som OL i logistikk. Og her på Rødsmoen er vi på hovedarenaen.

MILLIARD: Ronny Angeltvedt fra Nasjonalt logistikkoperasjonssenter er «butikksjef» for øvelsen. Han har fått inn bestillinger fra deltagende nasjoner på to milliarder kroner.\n


Powered by Labrador CMS