Debatt:

Skillet mellom tjeneste i utlandet og i Norge er kunstig, skriver Jørn Kildedal. Her ser vi soldater ved Porsangermoen i Finnmark.

Veterandebatten: - Vi må fjerne skillet

Veteranbegrepet må utvides og gjelde alle som har tjenestegjort for Norge med det norske flagget på uniformen, skriver Jørn Kildedal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var med stor interesse jeg leste Freddy Bolle sitt innlegg i Forsvarets forum, mandag 18. mai, dagen etter grunnlovsdagen. Etter min tid i Forsvaret, fra Forsvarets Gymnas, Befalsskole og Krigsskole, samt tjeneste i brigaden i Nord-Norge og diverse stillinger rundt i Kongeriket, har jeg ofte undret meg over hva den enkelte legger i begrepet «veteran» og hvorfor en veteran må ha tjenestegjort utenfor landets grenser?

Som flere andre, har jeg ikke tjenestegjort utenfor Norge, selv om jeg søkte meg til Libanon rett før min sønn ble født. Jeg valgte å bli hjemme med familien.

...det har faktisk vært flere dødsfall blant soldater og offiserer innenfor Norge enn utenfor de siste 35 årene.

Min tjeneste utenfor Norge var på skarpskyting i Sverige med luftvernrakettsystemet RB 70, hvor jeg fikk skyte et missil mot et eldre svensk fly. Selv om flyet ble «skutt ned» var det heldigvis ingen skadde etterpå, men noen uker før hadde faktisk en pilot blitt skutt ned under skyting med 20 mm luftvernkanon. Hvordan han og hans familie ble ivaretatt sies det ikke så mye om.

Forsvaret i Norge

Slike historier om ulykker i tjeneste for kongeriket Norge innenfor landets grenser finnes det mange av, og mange av oss har opplevd å miste gode kamerater og forsvarsvenner, selv om de ikke tjenestegjorde i utenlandstjeneste.

Ja, det har faktisk vært flere dødsfall blant soldater og offiserer innenfor Norge enn utenfor de siste 35 årene. Selv minnes jeg den tragiske Vassdalen-ulykken 5. mars 1986, som jeg selv deltok på og hvor 16 soldater mistet livet og mange familier ble rammet. Jeg satt i tjeneste bare tre kilometer unna rasstedet og fulgte med på brigadenettet.

Ønsker du å delta i debatten? Send en epost på debatt@fofo.no

Det var en tragisk ulykke hvor det dessverre var dårlig oppfølging etterpå og hvor Forsvaret unnlot å ivareta sine egne. Begravelsen i hangaren på Bardufoss flyplass vil jeg minnes for evig tid, på samme måte som mange av de tragiske minnene og følelsene til soldatene som har tjenestegjort utenlands. Mange av oss, inkludert meg selv, har også opplevd at våre kamerater har tatt sitt eget liv på grunn av tjeneste i Forsvaret, noe som oppleves som særdeles utfordrende.

Fjern skillet

I Kristiansand Militære Samfunn er vi flere forsvarsforeninger samlet, hvor blant annet Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) er en del av foreningen. Jeg har flere ganger prøvd å få til noe felles på deres arena, slik som veteranloftet hvor de ofte samles, men der ønsker de kun å slippe inn «ekte veteraner»?

Hvor vi har tjenestegjort bør være underliggende. Vi er alle soldater...

At veteraner som har tjenestegjort i «Fredens tjeneste» ønsker å være så «spesielle» har ofte undret meg, men skottene er tydeligvis så tette at selv stoltheten og prinsippene ikke kan rokkes ved. De har kanskje glemt at det var noen innenfor landets grenser som lærte de opp, slik at de kunne gjennomføre sin utenlandstjeneste på en profesjonell og trygg måte.

Kua glemmer ofte at den har vært kalv.

Vi er alle soldater

Som leder av Sørlandet Brigadeveteranforening, har vi sammen med styret og ledelsen i Brigadeveteranforbundet sentralt, jobbet for at veteranbegrepet må utvides og gjelde alle som har tjenestegjort for Norge med det norske flagget på uniformen.

Hvor vi har tjenestegjort bør være ikke være avgjørende. Vi er alle soldater, og jeg håper Forsvaret virkelig tar tak i dette og omdefinerer begrepet til det beste for alle.

Gjør rett, frykt ingen !

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS