Nyheter

MÅLGRUPPE: Forsvaret har i en årrekke henvendt seg til skoleelever med informasjon om utdanning og karriere. Her på Luftforsvarets tekniske skolesenter, Kjevik.

Dataspill om Forsvaret skal treffe elever på hjemmebane

Gjennom et nyutviklet dataspill skal elever på ungdomsskolenivå fenges av temaer knyttet til motstandskamp, totalforsvar og internasjonale operasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På sin egen hjemmeside skriver Forsvaret om det nylanserte dataspillet ASAP, at det er et interaktivt og engasjerende kunnskapsspill for elever på 10. trinn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi ønsker blant annet å få frem hvordan Forsvaret er med på å forsvare samfunnets verdier, demokratiet, sier Britt Nordbø, prosjektleder i markedsavdelingen i Forsvarets mediesenter (FMS).

Hun forklarer at ASAP minner om det kanskje enda mer kjente Kahoot! - det vil si en spillbasert læringsplattform, basert på flervalgsoppgaver. Med en actiontwist.

Treffe læreplanen

Målet med spillet er å gi elevene økt forståelse for Forsvarets oppgaver, betydning og rolle i samfunnet.

– Vi vil nå ut med budskap, samtidig som vi treffer undervisningsmål som allerede finnes i læreplanen. Og så skal spillet forhåpentligvis være gøy for elevene, sier Nordbø.

Tidligere har Forsvaret henvendt seg til elever i ulike aldersgrupper på ungdomsskolen og videregående. Nordbø sier målet ikke er å rekruttere ungdommene, men å informere.

– Ved at de får kunnskap, kan de være bedre rustet når de får innkalling til sesjon, sier Nordbø.

Motstandskamp og verneplikt

Motstandskampen under andre verdenskrig, verneplikt, demokratiske verdier og dagens totalforsvar er blant temaene spillet ASAP favner over. Avgrensningene mellom Forsvarets og politiets oppgaver. Norges deltakelse i internasjonale operasjoner kommer også spillerne innom. I klasserommet skal læreren bare behøve å starte spillet i en nettleser for å sette elevene i gang. Flere skoler har allerede tatt det i bruk.

Testrunder

ASAP er utviklet i samarbeid med lærere på ulike skoler, sier Britt Nordbø i FMS.

– Vi har testet dataspillet på fem klasser på Østlandet og justert deler som var utydelige opp mot budskapene vi vil formidle, sier hun.

Nordbø sier videre at hun håper skolene selv bidrar til å spre nyheten om dataspillet, slik at Forsvaret på den måten får ytterligere spredd budskapene i ASAP.

– Og så har vi for eksempel kontakt med Heimevernet for å informere om ASAP, der skal det nemlig finnes mange som er lærere.

Powered by Labrador CMS