Illustrasjonsfoto fra skytebane der det trenes med MP-7. Bildet er ikke tatt i sammenheng med den omtalte hendelsen.
Illustrasjonsfoto fra skytebane der det trenes med MP-7. Bildet er ikke tatt i sammenheng med den omtalte hendelsen.

Forsvarsdepartementet får en halv million i bot etter skyteulykke

Ulykken skjedde i mars 2018. Politiet mener Forsvarets sikkerhetsbestemmelser ikke inneholder tilstrekkelig regulering når man trener på skarpskyting og tørrdrilling med de samme våpnene i samme område.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Boten er tidligere omtalt av Moss avis.

Det var på ettermiddagen 22. mars 2018 at et befal fra Forsvarets fellestjenester ble skutt i armen mens han instruerte soldater som utførte tørrdrill med MP 7 like ved en skytebane på Rygge flystasjon.

Ifølge Statens havarikommisjon for Forsvarets rapport skjedde ulykken da en elev som ikke var visitert før tørrøving, utilsiktet ladet våpenet sitt med et magasin som inneholdt skarpe skudd. Deretter avfyrte eleven våpenet samtidig som et befal beveget armen sin inn i siktelinjen.

– Bakenforliggende faktorer for ulykken er blant annet knyttet til det endrede risikobildet som oppsto da avdelingen som drev skytebaneøvelse, ble samlet på én øvingsbane i stedet for to, står det i rapporten.

– Kompleksiteten med flere grupper personell samlet på ett område, samt gjennomføring av ulike aktiviteter parallelt, der befal byttet roller underveis, skapte nye trusler mot sikker gjennomføring, uten at dette ble oppdaget og kompensert for med tilstrekkelige tiltak, står det videre.

I kjølvannet av ulykken er Forsvarsdepartementet (FD) ilagt et forelegg på 500.000 kroner fra Øst politidistrikt.

– Forelegget er ilagt ettersom politiet er av den oppfatning at én av årsakene til at ulykken inntraff er at Forsvarets sikkerhetsbestemmelser ikke inneholder tilstrekkelig regulering av særlige sikkerhetstiltak ved samtidig trening med skarpskyting og tørrdrillingsaktivitet med de samme våpen, i tilstøtende treningsområde, skriver pressevakt Marita Hundershagen i FD til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS