Nyheter:

Tidligere orlogskaptein dømt i Nigeriabåt-saken

Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum er nå rettskraftig dømt til fengselsstraff for grov korrupsjon, økonomisk utroskap og underslag i Nigeriabåt-saken.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​En del av Stavrums anke har blitt vurdert på nytt i Høyesterett, melder Økokrim. 

I februar fant ankeutvalget at det er grunn til å la Høyesterett vurdere lovanvendelsen som ligger til grunn for dommen på fire år og tre måneders fengsel mot den tidligere orlogskapteinen. 

Høyesterett tok stilling til om det er straffbart etter eksportkontrollovens paragraf 2 ikke å korrigere tidligere gitte opplysninger.

Det var Dagbladet som i en artikkelserie avslørte korrupsjonssaken i Forsvaret tilbake i 2014. Saken dreier seg om salg av utrangerte marinefartøyer fra Forsvaret til et privat britisk firma. Seks tidligere motortorpedobåter og det tidligere forsyningsskipet KNM Horten havnet i Nigeria etter salget.

I Lagmannsretten ble Stavrum funnet skyldig på alle punkter og ble dømt til å måtte betale drøyt 2,7 millioner kroner i erstatning til Forsvaret, i tillegg til inndragelse av ytterligere én million kroner. Stavrums anke over erstatningskravet ble ikke tillatt fremmet for Høyesterett.

Den tidligere orlogskapteinen har hele tiden nektet straffskyld for korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap, men har innrømmet tyveri av en propell og en aksling og delvis straffskyld for tyveri av skipskrybber.

Powered by Labrador CMS