Nyheter:

KJEMISKE VÅPEN: En utbombet bygning i den syriske byen Douma, hvor man mistenker at det ble brukt kjemiske våpen i 2018.

Rapport: Syrias regime brukte kjemiske våpen i 2018-angrep

Det syriske regimet brukte kjemiske våpen i et angrep i Saraqeb i 2018, slås det fast i en ny rapport. Tysklands utenriksminister ber Syria forklare seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten er utarbeidet av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som overvåker utbredelsen av kjemiske våpen og arbeider for at FN-konvensjonen som forbyr disse våpnene, overholdes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etterforskerne konkluderer med at enheter tilhørende det syriske luftforsvaret brukte kjemiske våpen i Saraqeb i Idlib-provinsen 4. februar 2018.

– Rapporten konkluderer med at det er rimelig grunnlag for å anta at et militærhelikopter fra det syriske luftforsvaret rammet den østlige delen av Saraqeb rundt klokken 21.22 den 4. februar 2018 ved å slippe minst én beholder, heter det i mandagens uttalelse fra FN-organet.

– Beholderen åpnet seg og slapp ut klorgass over et stort område, noe som rammet tolv navngitte personer, uttaler OPCW.

HOVEDKVARTER: OPCWs hovedkvarter i Haag. FN-organet som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, fikk Nobels fredspris i 2013.

Det syriske regimet er anklaget for å ha brukt kjemiske våpen ved en rekke anledninger. OPCW har i tidligere rapporter blant annet konkludert med at Assads styrker brukte sarin og klorgass i to angrep mot landsbyen Lataminah i mars 2017, og i angrepet mot Douma i april 2018, der minst 40 mennesker ble drept.

Les mer: De som har begått krigsforbrytelser i Syria må ikke gå ustraffet

– Slike åpenbare brudd på folkeretten kan ikke skje uten konsekvenser, det er tydelig for oss, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas i en kommentar til rapporten. Han ber det syriske regimet forklare seg.

Powered by Labrador CMS