Nyheter

PARTILEDER: – Jeg har vanskelig for å ha noen større respekt for forsvarsminister Peter Hultqvist, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson etter at flertallet i Riksdagen i dag stemte for mistillit til Löfven-regjeringen.
PARTILEDER: – Jeg har vanskelig for å ha noen større respekt for forsvarsminister Peter Hultqvist, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson etter at flertallet i Riksdagen i dag stemte for mistillit til Löfven-regjeringen.

– En fordel for Sverige at forsvarsminister Hultqvist byttes ut

– Han har ikke lykkes helt med å løfte frem forsvaret, sier Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stockholm (Forsvarets forum): Den mangeårige lederen for innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) sier dette til Forsvarets forum etter Riksdagens historiske mistillit mot den rødgrønne Löfven-regjeringen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hultqvist har vært en forvaltende forsvarsminister. Han har ikke lykkes helt med å løfte frem forsvaret som en viktig del av det trygghetsskapende som en regjering skal være.

– Hatske utfall fra Hultqvist

– Men mange borgerlige politikere sier jo at Hultqvist har vært så god at de ikke hadde funnet en bedre forsvarsminister i egne rekker?

– Jeg tror det er mulig finne mange som vil være en bedre forsvarsminister enn Peter Hultqvist. Jeg vet at han er respektert i mange politiske leire. Men i den siste tiden har han dessverre kommet med ganske hatske utfall mot meg og mitt parti – og om våre to mulige samarbeidspartier, svarer SD-lederen.

Les også: Skjebnedøgn for svensk forsvarsminister

Åkesson viser til flere uttalelser fra Hultqvist. Forsvarsministeren er en de sentrale svenske politikerne som har brukt den sterkeste ordbruken mot SD og Moderanterna og Kristdemokraerna. De to siste vil danne regjering og aksepterer av det kan skje med støtte fra SD.

Hultqvist har blant annet vist til ordtaket «Även om man sminkar en gris så är det fortfarande en gris». Han har også vært sterkt kritisk til at Moderaterna og Kristdemokraterna har endret holdning og nå er klare for å danne regjering med støtte av SD. Inntil for et par år siden ville ingen av Riksdagens syv andre partier ta i Åkessons voksende flokk med ildtang.

Ut mot SDs ordbruk

Hultqvist har vist til at sentrale SD-politikere bruker ord som «välj sida» og «förbered er för strid», og ville nominere Trump til Nobels fredspris. Hultqvist ville ikke uttale seg i Riksdagen mandag.

– Åkesson snakker om krig i Riksdagen og i neste valgkamp, sa Hultqvist i en TV-debatt i februar.

Les også: Selv om nordiske naboer ikke vil ha svenske fly, er lille Sverige blitt store globalt

Om forsvarsministeren sier Åkesson dette i dag: —Jeg har vanskelig for å ha noen større respekt for Hultqvist. Jeg vil ønske velkommen at han byttes ut.

Det var først da SD sist torsdag leverte inn sitt forslag om mistillit at det ble klart at det ville bli den avstemningen Löfven-regjeringen nå har tapt.

Powered by Labrador CMS