Nyheter

GIR HJELP: Forsvarsminister Pål Jonson på tirsdagens pressekonferanse.

Gir militærhjelp på over 7 milliarder kroner til Ukraina

Ti stridsbåter og ulike typer raketter er blant det Sverige skal sende som militærhjelp til Ukraina. Pakken er verdt til sammen 7,1 milliarder svenske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske regjeringen presenterte bidraget tirsdag morgen. Ifølge forsvarsminister Pål Jonson er dette den største av de 15 militærpakkene fra landet til nå.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Gjennom støtten til Ukraina investerer vi også i vår egen sikkerhet. Skulle Russland vinne denne fryktelige krigen, vil vi få et vesentlig større sikkerhetsproblem enn vi har i dag, sier forsvarsministeren.

30 båter

I pakken inngår ti båter av typen Stridsbåt 90, et fartøy som også det norske Forsvaret bruker. I tillegg kommer 20 noe mindre fartøy av typen Gruppbåt. Miner og torpedoer for 1,1 milliarder kroner er også en del av pakken.

Sverige gir også artilleriammunisjon for 2 milliarder kroner, luftvernsystemer av den bærbare typen Robot 70 og panservernvåpen, samt blant annet kjøretøy for syketransport.

Pansrede kjøretøy

1 milliard kroner går til krigsmateriell gjennom ulike fond. Samme sum går til bestilling av flere eksemplarer av det pansrede kjøretøyet CV 90, som også er i bruk i Norge.

400 millioner går til ulike utdanningsinstitusjoner.

Forsvarsminister Jonson vedgår at situasjonen i Ukraina er vanskelig. Samtidig har landet hatt stor framgang i Svartehavet, der effektivt har stått imot den russiske marinen, understreker han.

Powered by Labrador CMS