Nyheter

VERNEPLIKT: De konservative vil innføre obligatorisk verneplikt eller samfunnstjeneste for britiske 18-åringer dersom de får fornyet tillit i valget 4. juli, sier statsminister Rishi Sunak.

Vil innføre verneplikt i Storbritannia

Statsminister Rishi Sunak varsler obligatorisk verneplikt for 18-åringer om han blir gjenvalgt.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Rishi Sunak foreslår at 18-åringer i Storbritannia skal velge mellom militærtjeneste eller siviltjeneste for å styrke samfunnsengasjement og nasjonal stolthet.
  • Siviltjenesten kan innebære arbeid med lokale brannvesen, helsevesen eller frivillige organisasjoner, som en del av en helg i måneden.
  • Innenriksminister James Cleverly understreker at det ikke vil være strafferettslige sanksjoner for de som nekter å delta i tjenestene.
  • Labour kritiserer planen som desperat og ufinansiert, og påpeker at lignende tiltak under David Cameron ikke løste underliggende problemer.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Ifølge Sunak vil landets 18-åringer få valget mellom å tjenestegjøre tolv måneder i det britiske forsvaret eller utføre en helg i måneden med obligatorisk samfunnstjeneste i lokalsamfunnet.

Samfunnstjenesten kan for eksempel bestå i å bistå det lokale brannvesenet, helsevesenet eller frivillige organisasjoner, sier han.

– Dette er et flott land, men generasjoner av unge mennesker har ikke fått mulighetene eller den erfaring de fortjener, og det er krefter som forsøker å så splittelse i samfunnet i en stadig mer usikker verden, sier Sunak.

Følelse av stolthet

– Jeg har en klar plan for å gjøre noe med dette i framtida. Jeg vil legge fram en ny modell for nasjonal tjeneste for å gi våre unge en følelse av at de trengs og en fornyet følelse av stolthet over landet vårt, sier han.

– Denne nye plikttjenesten vil gi unge mennesker mulighet til å endre livet og gi dem en anledning til å lære noe arbeidsrelatert og bidra til lokalsamfunnet og landet, sier Sunak.

Ikke fengsel

Selv om Sunak kaller verneplikten obligatorisk, understreker innenriksminister James Cleverly at det ikke vil vanke fengsel for dem som nekter å møte til tjeneste i forsvaret eller til siviltjeneste.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi vil sørge for at ordningen tilpasses forskjellige menneskers holdninger og ambisjoner, sier han til Sky News.

– Det kommer ikke til å bli noen strafferettslig sanksjon. Det er ingen som skal i fengsel for dette, sier han.

Desperat

Labour kaller Sunaks varslede plan «nok en desperat og ufinansiert forpliktelse» og viser til at nåværende utenriksminister David Cameron innførte en lignende ordning da han var statsminister.

– Dette er ingen plan, det vil koste milliarder og trengs bare fordi toryene har krympet landets væpnede styrker til det laveste nivået siden Napoleon, sier en talsperson for Labour.

– Storbritannia har fått nok av konservative som mangler nye ideer, og som ikke har noen plan for å få slutt på 14 år med kaos. Det er på tide å bla om og gjenreise Storbritannia med Labour, sier talspersonen.

Powered by Labrador CMS