Debatt:

Konsekvensen av nedleggingen av Sydspissen er stor, hvor soldatene mister viktig velferdstilbud, skriver Sofia Karin Malekas. Sydspissen permisjonshotell ligger helt sør på Tromsøya.
Konsekvensen av nedleggingen av Sydspissen er stor, hvor soldatene mister viktig velferdstilbud, skriver Sofia Karin Malekas. Sydspissen permisjonshotell ligger helt sør på Tromsøya.

– Soldatenes velferdstilbud nedprioriteres – nok en gang

Soldatene har ikke blitt i beslutningen om å legge ned tilbudet ved Sydspissen, skriver Sofia Karin Malekas.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har vernepliktige soldater hatt tilgang til permisjonssentre drevet av Forsvaret i samråd med ISS. Sydspissen og Perminalen hotell har vært et tilbud som lar soldater benytte seg av hotellrom og fasiliteter i Tromsø og i Oslo som de faktisk har råd til. Etter en rask vurdering er det nå besluttet at soldatene ikke lenger får benytte seg av tilbudet i Tromsø.

ISS har de siste årene sett det mer lønnsomt å slippe til sivile og andre turister, som betaler full pris. Dette har gjort at tilbudet har blitt mindre tilgjengelig for soldatene, som igjen har ført til at antallet soldatdøgn har blitt redusert de siste årene. Resultatet av dette er at soldatene ikke lenger ser på Sydspissen som det tilbudet det en gang var.

Driften ble terminert

I 2019 uttrykte TVO at Forsvaret må fokusere på soldatene og markedsføre tilbudet bedre, slik at den negative trenden kunne snus. Det ble da besluttet at Forsvarets avtale med ISS skulle fortsette frem til august 2021.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Dermed skulle 2020 være Sydspissens skjebneår, hvor videreføringen av hotelldriften ble avhengig av en oppgang i antall soldatbesøk.

Konsekvensen av nedleggingen av Sydspissen er stor, hvor soldatene mister viktig velferdstilbud.

Koronasituasjonen førte til at bruken av hotellet blant soldatene naturlig nok gikk ned, og dermed besluttet Forsvarsstaben å terminere driften av Sydspissen.

Mangel på informasjon

Forsvaret har tatt utgangspunkt i en synkende statistikk frem til 2018, og en utløpende avtale med ISS, for å beslutte at driften av Sydspissen termineres uten videre diskusjon. Ifølge Forsvarets Personell- og Vernepliktssenter (FPVS), var det derimot en oppgang i antall soldatbesøk i 2019. Dette har ikke blitt opplyst om på hverken Intranett eller Forsvarets Forum, og det er usikkert om Forsvaret har tatt dette med i betraktning.

TVO er kritisk til at den fremste brukeren av tilbudet, ikke har blitt inkludert i avgjørelsen om fremtiden til Sydspissen. Permisjonssentrene er et viktig tilbud for soldatene, og uten deres innsyn i saken, oppleves det som at soldatenes velferd er blitt satt til side til fordel for en ensidig økonomisk prioritering.

TVO er kritisk til at den fremste brukeren av tilbudet, ikke har blitt inkludert i avgjørelsen om fremtiden til Sydspissen.

Konsekvensen av nedleggingen av Sydspissen er stor, hvor soldatene mister viktig velferdstilbud. Vi mener at det er en farlig vei å gå, når man skal kutte i en allerede mangelfull velferdstjeneste, og fortsatt forvente at soldatenes motivasjon opprettholdes. For hvordan skal vi forvente at våre pliktsoldater gir sin beste innsats, når vi ikke gjør det samme tilbake?

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS