Nyheter:

Sikkerhetspolitikk på agendaen under frigjøringsmarkering

Russlands utenriksminister kritiserte alliert tilstedeværelse i Norge under sitt besøk. –Vi er nødt til både å ha en avskrekkende effekt og beskytte oss selv, sier Solberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det siste året har utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtt med sin russiske motpart Sergej Lavrov fire ganger. Forsvar- og sikkerhetspolitikk har vært sentrale temaer.

De to møttes til en bilateral samtale i Grenselandmuseet fredag morgen. Søreide ankom først, deretter den russiske utenriksministeren. Idet han skulle gå ut av bilen skled han og bemerket på russisk til pressekorpset at det er glatt. Da han skulle hilse på Søreide fikk han igjen sleng på skoen.

I etterkant av møtet stilte de to til pressekonferanse på Scandic hotell. De innledet begge med å anerkjenne den felles krigshistorien og innsatsen til de sovjetiske soldatene som rykket inn i Øst-Finnmark i oktober for 75 år siden og frigjorde området.

Sikkerhetspolitikk sto sentralt da de to statsrådene holdt felles pressekonferanse. FOTO: ADRIAN NIELSEN


Pressekonferansen foregikk med to tolker. Søreide snakket på norsk, mens Lavrov snakket på russisk. Søreide fortalte at de under samtalen var enige om å fortsette samtaler rundt tematikk de har ulikt syn på, deriblant alliert trening i Norge. Hun sa at Norge vil fortsette på samme linje som vi har holdt siden vi gikk inn i Nato i 1949.

–Vi har ikke allierte baser i Norge, men øving og trening.

Alliert trening i Norge har vært tema en rekke ganger. I mai i år omtalte NTB et «konsept» utarbeidet av Forsvaret som beskriver hvordan Norge skal kunne ta imot forsterkninger fra allierte under en krig eller krise. Der ble Andøya og Bodø pekt ut som mottaksområder for allierte fly. I fjor ble det tilrettelagt formelt for at 700 amerikanske soldater kan drive rotasjonsbasert trening i Norge, det innebærer at alt personellet byttes ut to ganger i året.

Hevder Nato presser østover

Lavrov tok også opp forsvarspolitikk i sin del av pressekonferansen.

–Vi har uttrykt bekymring over at Nato skyver sine grenser østover, sa han. Likevel mente han at uenighetene ikke måtte komme i veien for det gode forholdet mellom Norge og Russland og sikkerheten i regionen.

En russisk journalist fikk ordet under den korte spørsmålsrunden. Hun viste til at det i Russland er uttrykt bekymring knyttet til langtidsplanen for Det norske forsvaret.

–Du nevnte dessuten basepolitikken. Har vi fått noen svar?

–Når vi diskuterer, etterstreber vi å få svar. Vi diskuterte situasjonen i Nord-Europa og stilte spørsmål om den militære aktiviteten i Norge. Det har vi diskutert fordi vi er naboer og det skaper utfordringer for sikkerhet i den arktiske regionen, svarte Lavrov.

–Russland har aldri planlagt aggressive handlinger eller utplassert struktur som truer norsk sikkerhet. Vi ser at NATO styrker sin posisjon kvalitativt og kvantitativt, sa den russiske utenriksministeren og eksemplifiserte med modernisering av rullebaner og havner.

Statsminister Erna Solberg tok seg et par minutter til å svare på spørsmål fra pressen før hun skulle ta imot kong Harald på torget i Kirkenes. FOTO: ADRIAN NIELSEN

Søreide kontret med å minne om øvelsen Ocean Shield som Russland gjennomførte tidligere i år, den største av sitt slag siden 1985. 

Solberg om russisk kritikk: –Ikke uventet

Etter pressekonferansen dro de to statsrådene rett til minnemarkeringen på Torget i Kirkenes. Der var også Kongen, Forsvarssjefen, Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen og statsminister Erna Solberg.

Tre jenter i samedrakt, hardangerbunad og russisk folkedrakt danset til sang av koret til det russiske nordflåteensemblet og musikk fra Hærens musikkorps. FOTO: ANDREA ROGNSTRAND
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var til stede under markeringen fredag. FOTO: ANDREA ROGNSTRAND
Det var mye folk under seremonien i Kirkenes fredag.
Det var mye folk under seremonien i Kirkenes fredag.
I forkant av minnemarkeringen med det store russiske oppbudet har det vært spekulert i en benådning av Frode Berg. Lokale krefter kjemper hardt for å få ham hjem.

 –Russland er ganske hard i kritikken av norsk forsvarspolitikk. Hvordan oppfatter du den kritikken, spurte NTB statsministeren da hun ankom markeringen.

–Ingenting uventet i den kritikken vi har hørt fra Russland, dette er det de vanligvis sier. Det betyr ikke at det er riktig. Det er viktig å huske at de har utviklet kapasiteter. De har utviklet et mye sterkere forsvar i de senere årene. Og Norge oppfatter ikke Russland som å ha intensjoner som er fiendtlige mot Norge, men vi er en del av NATO, og det er vi fordi vi har en geografisk plassering som vi gjør. At vi er nødt til både å ha en avskrekkende effekt og beskytte oss selv. Det betyr at vi også matcher med bedre kapasitet, svarte Solberg.


Powered by Labrador CMS