Nyheter

KRIG: Krigen i Ukraina har ført til at flere ser på krig som en trussel mot Norge. Bildet viser ukrainske soldater i områder utenfor Kyiv.

Nordmenn er betydelig mer bekymret for krig

Krigsfrykten økte da Russland mobiliserte langs den ukrainske grensen i vinter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kantar gjennomførte datainnsamlingen til den årlige undersøkelsen «Helsepolitisk barometer 2022» fra 10. desember i fjor til 10. januar i år. I tillegg ble det gjort en kontrollundersøkelse etter krigen mot Ukraina startet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Funnene ble presentert torsdag 7. april. De viser en betydelig økning i hvor stor grad nordmenn ser på krig og terror som en trussel mot Norge.

«Hva mener du er de første utfordringen som Norge står overfor i dag?» spurte det første spørsmålet.

Økt bekymring

På tiden dataene ble samlet inn, ble det rapportert om stor russisk opptrapping på grensen til Ukraina. Det hadde derimot ikke gått inn på så mange.

Bare fire prosent av de 2011 respondentene svarte at terror og krig er blant de tre største trusselene mot det norske samfunnet. Oppgavene i helsetjenesten, klimaendringer og økende sosiale forskjeller var de vanligste svarene.

Les også: Det amerikanske forsvaret vet ikke når flyvraket i Beiarn blir hentet

Etter krigens utbrudd gjennomførte Kantar en kontrollmåling. I starten av mars ble 1510 personer intervjuet.

Nå svarte hele 26 prosent av befolkningen at krig og terror var den største utfordringen.

TV2 omtalte saken først.

Økt trussel mot Norge?

Avdelingsleder Eva Fosby Livgard i Kantar forklarte økningen under presentasjonen av funnene.

– Vi vet at hvordan folk svarer på dette spørsmålet har sammenheng med hva de erfarer, hva de ser politikerne er opptatt av og hva de hører og leser om i media, uttalte hun.

Også i Forsvaret har man kunne observert denne bekymringen. Det er tidligere skrevet om at flere har kontaktet Forsvaret med spørsmål om det er trygt eller ikke å dra inn i førstegangstjenesten.

Forsvarets ledelse og politikere har derimot uttrykt at trusselbildet mot Norge er tilnærmet uendret.

– For Norge er trusselbildet uendret. Folk her hjemme skal føle seg trygge. Det er ikke noe som tyder på at vi står overfor et økt trusselbilde i nord, sa Forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRK den 24. februar, samme dag som Russland angrep Ukraina.

Powered by Labrador CMS