Nyheter

SKRYT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og landets militære ledelse får skryt av tankesmia ISW for prioriteringene på slagmarken.

Tankesmie: Russisk offensiv gir Ukraina andre og mer viktige seire

Ukrainas ledere får skryt for vurderinger på slagmarken når forsvaret av Sievjerodonetsk nedprioriteres. Andre fronter er viktigere, mener tankesmie.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har konsentrert styrker for å ta Sievjerodonetsk, noe tankesmia Institute for the Study of War (ISW) mener er en feilvurdering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I deres siste oppdatering om Ukraina-krigen skriver ISW at det skaper sårbarheter for Russland i Kherson, der ukrainske motoffensiver fortsetter. President Volodymyr Zelenskyj sier Ukraina har framgang her.

Kherson er kritisk fordi det er det eneste landområdet Russland kontrollerer på vestbredden av Dnipro-elva.

Hvis Russland styrkes der, vil det være et område å drive krigen videre fra, mens hvis Ukraina tar det tilbake, vil det betydelig styrke forsvarsevnen mot nye russiske offensiver.

Også Ukrainas motoffensiv i Kharkiv omtales av ISW som mer viktig enn kampen om Sievjerodonetsk

Gir Ukraina honnør

– Denne strategiske betydningen skulle normalt tilsi at Russland sender tilstrekkelige styrker for å holde Kherson. Men president Vladimir Putin har i stedet valgt å konsentrere alle styrker og ressurser som kan skrapes sammen, til et desperat og blodig forsøk på å ta symbolske seire i øst, skriver ISW.

Tankesmia skriver også at Ukrainas ledere tydelig unngår å prioritere sine styrker til dette området. ISW skriver at det ser ut som ukrainske styrker er på retrett fra Sievjerodonetsk snarere enn at de forsøker å forsvare byen.

– Denne avgjørelsen er strategisk god, selv om den er smertefull. Ukraina må ta vare på sine mer begrensede ressurser og bruke dem på å gjenvinne viktig terreng heller enn å forsvare noe som ikke vil avgjøre utfallet av krigen, skriver tankesmia.

Samtidig peker ISW på at Ukrainas motoffensiv rundt Kharkiv har tvunget de russiske styrkene så langt unna at byen nesten ikke kan angripes med artilleri. Samtidig er den russiske offensiven ved Izium stanset.

– Begge disse er større prestasjoner enn å forsvare Sievjerodonetsk, skriver ISW.

Tankesmia mener dette er eksempler på militært lederskap som viser at Ukraina fortsatt har en god mulighet til å slå ned den russiske invasjonen.

Zelenskyj: En viss framgang

President Volodymyr Zelenskyj sa i sin tale tirsdag kveld at Ukraina gjør framskritt i Kherson og Kharkiv.

– Vi har en viss framgang i retning Kherson og avanserer i Kharkiv. Ukrainas væpnede styrker står imot presset fra okkupantene i Zaporizjzja-regionen, sa Zelenskyj.

Han gjentok at Ukrainas mål fortsatt er å gjenerobre alle områder, men at det krever tålmodighet. Å redde liv har prioritet, sa presidenten.

Samtidig understreket Zelenskyj at situasjonen fortsatt er vanskelig, særlig i Sievjerodonetsk. Han omtalte også det Ukraina sier er et russisk angrep på en kjemisk fabrikk som produserer salpetersyre. Det var galskap, mener han.

– Men det er ikke lenger overraskende. For det russiske militæret, de russiske befalshaverne og russiske soldater så er galskap helt og holdent akseptabelt, sa Zelenskyj.

Powered by Labrador CMS