Nyheter

ØDELAGT: Antonivskyj-broen i Kherson var den viktigste broen over Dnipro i Kherson-regionen, før den ble ødelagt av Russland i november 2022.
ØDELAGT: Antonivskyj-broen i Kherson var den viktigste broen over Dnipro i Kherson-regionen, før den ble ødelagt av Russland i november 2022.

Rapport: Ukrainske styrker skal ha rykket fram ved Dnipro-elva

Ukrainske styrker skal ha rykket fram til østbredden av Dnipro-elva i den delvis frigjorte regionen Kherson, heter det i en analyse fra en vestlig tenketank.

Publisert

Det amerikanske instituttet for studier av krig (ISW) offentliggjorde søndag geodata og meldinger fra russiske bloggere som indikerer at ukrainske styrker har gått i stilling på østsiden av Dnipro, i et område som tidligere var kontrollert av russiske soldater.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er første gang man på vestlig hold har registrert ukrainske posisjoner på dette stedet, men omfanget av denne forflyttingen er høyst uklar. Det er helt uvisst om det som nå er oppdaget, er en forsmak på den mye omtalte offensiven som Ukraina angivelig skal sette i gang på våren.

Russerne avviser

Den russisk-oppnevnte lederen for det delvis okkuperte Kherson-fylket, Vladimir Saldo, avviser ifølge Reuters meldingen om ukrainske stillinger på østbredden.

- Det er ingen fiendtlige stillinger på østbredden av Dnipro, våre styrker har full militær kontroll, sier han på sin Telegram-konto og legger til at «det kan være at sabotasjegrupper av og til går i land og tar en selfie, men de blir raskt tilintetgjort eller skjøvet ut i vannet igjen av våre soldater».

Russiske styrker trakk seg helt ut av Kherson og vestbredden av Dnipro i august i fjor etter en ukrainsk framrykking. Målet var angivelig å samle styrkene på den andre bredden av elva for å hindre at ukrainerne tok seg over. Det er her det nå skal være oppdaget ukrainske stillinger.

Forsiktige kommentarer

I analysen skriver ISW at utviklingen kan tyde på at de russiske styrkene trekker seg vekk og heretter konsentrerer seg om byene.

Det ukrainske forsvaret er forsiktig med å kommentere rapporten.

– Det vanskelige arbeidet fortsetter, sier en talskvinne og legger til at situasjonen ved den store Dnipro-elva er svært komplisert. Hun sa søndag at situasjonen i området vil tjene på mindre informasjonsstøy og oppfordret ekspertene ved ISW om å være tålmodige.

Uklart i Bakhmut

Russlands forsvarsdepartement opplyste søndag ifølge Reuters at deres styrker har rykket ytterligere fram i Bakhmut, der de skal ha sikret seg to nye kvartaler og forsterket stillingene nord og sør for byen.

Dette avviser imidlertid en ukrainsk kommandant og laster opp bilder som han sier viser ukrainske soldater som holder frontlinjen gjennom byen.

Powered by Labrador CMS