Nyheter

VENN MED PUTIN: Kim Jong-un er Nord-Koreas leder. Han er yngste sønn av Kim Jong-il og sønnesønn av landsfaderen Kim Il-sung.

USA: Nord-Korea har solgt våpen til russisk leiesoldatselskap

Nord-Korea har forsynt Wagner-gruppen med våpen til bruk i Ukraina, i strid med FN-resolusjoner, ifølge USA.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Japanske medier har tidligere meldt at det i november blant annet ble sendt artillerigranater til Russland med tog, skriver Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kan bekrefte at Nord-Korea har fullført en foreløpig våpenleveranse til Wagner, som har betalt for utstyret, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby.

Ifølge ham skal det være snakk om rakettvåpen av ulike slag, og forsendelsen skal ha blitt levert i november.

– Wagner søker verden rundt etter våpenleverandører som kan støtte deres militære operasjoner i Ukraina, sier Kirby.

Ved frontlinjen

Leiesoldatene i den såkalte Wagner-gruppen leder ifølge USA an i Russlands beleiring av byen Bakhmut, som ligger ved frontlinjen i Donbas, øst i Ukraina.

Prislappen for gruppens virksomhet i Ukraina er nå på nærmere 1 milliard kroner i måneden, ifølge Kirby.

– Wagner har blitt et rivaliserende maktsenter for det russiske militæret og andre russiske departementer, mener han.

USA kommer nå ifølge Kirby til å trappe opp sanksjonene mot Wagner-gruppen, som han anslår består av rundt 50.000 soldater. 10.000 av disse skal være godt trente, mens de øvrige er tidligere straffedømte.

Rundt 1000 soldater i gruppen er ifølge amerikanske anslag drept i kamp i Ukraina de siste ukene, 90 prosent av dem tidligere straffedømte.

Nord-Korea nekter

Kirbys uttalelse bestrides fra nordkoreansk hold.

Landets utenriksdepartement sier det hele er «funnet på av uærlige krefter for forskjellige formål» i en uttalelse gitt til det statlige KCNA.

– Nord-Korea står fast ved sitt prinsipielle standpunkt om våpenhandel mellom Nord-Korea og Russland, som aldri har skjedd, sier en talsperson.

Videre heter det at det er USA som sørger for «blodsutgytelse og ødeleggelse i Ukraina ved å forsyne landet med forskjellige typer dødelige våpen».

Powered by Labrador CMS