Nyheter

STRIDSVOGN: En amerikansk Abrams M1 i Polen i 2018. Abrams har vært i amerikansk tjeneste siden 1980. Illustrasjonsfoto.

Abrams-vogner i Ukraina fra september, melder Politico

De amerikanske stridsvognene sendes til Tyskland i august og Ukraina i september, melder nyhetsnettstedet. Abrams-donasjonen er ikke tidligere så konkret tidfestet.

Publisert

Nettstedet viser til seks personer med kjennskap til saken, deriblant en tjenesteperson i forsvarsdepartementet. Ingen av dem vil navngis.

Planen er ifølge Politico å sende en håndfull stridsvogner til Tyskland for et siste vedlikehold i august. Når dette er ferdig, vil den første forsendelsen til Ukraina skje påfølgende måned.

Den første forsendelsen består av seks til åtte stridsvogner, ifølge to av kildene.

USAs opprinnelige plan var å sende 31 stridsvogner av den nyere Abrams M1A2-modellen, men disse måtte først ha blitt produsert, og det kunne derfor ha tatt minst ett år før de var på plass i Ukraina. Derfor sendes den eldre M1A1-modellen.

Totalt planlegger USA å sende 31 stridsvogner, tilsvarende en ukrainsk bataljon.

I mai meldte det amerikanske forsvarsdepartementet at ukrainske soldater snart var på plass i Grafenwoehr i Tyskland, for opplæring i bemanning og vedlikehold av Abrams. Pressemeldingen la ikke lagt skjul på at dette er en stridsvogn som krever mye vedlikehold.

Den har en gassturbin-motor og sluker drivstoff, har Forsvarets forum tidligere omtalt: Økt drivstofforbruk gir betydelige begrensninger i handlefrihet for avdelingen, dersom den stadig må kjøre til et drivstofflager.

En rekke medier, deriblant Newsweek, har imidlertid skrevet at Abrams kan bli en «game changer» på slagmarken i Ukraina.

U.S. MARINES: En Abrams M1A1 i Califronia i 2012. Illustrasjonsfoto.
Powered by Labrador CMS