Nyheter

BESTEVENNER: Russlands president Vladimir Putin og Storbritannias statsminister Tony Blair ved statsministerboligen nummer 10 Downing Street i London, 2005.

Frigitte dokumenter: Putin ble hedret med eksklusiv gave fra britisk statsminister

20 år gamle dokumenter kaster nytt lys over den tidligere KGB-spionens innflytelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair mente at Russlands president Vladimir Putin burde ha en plass ved «verdens viktigste bord». Blair hevdet at Putin, som tidligere hadde vært KGB-spion, var en russisk patriot, med en innstilling som lignet på den franske presidenten og krigshelten Charles de Gaulle.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette fremgår ifølge BBC av dokumenter som National Archives (TNA) har frigitt. Dokumentene er primært fra 2001 og 2002.

BBC skriver videre at Putin i oktober 2001 var den første statslederen som mottok et par av de såkalte No 10 mansjettknappene i sølv, som altså bærer navnet til den britiske statsministerboligen.

Putin fikk mansjettknappene som bursdagsgave da han fylte 49 år.

«Når det gjaldt Nato, sa Putin til Blair at han ikke ville prøve å forsinke alliansens utvidelse», skriver BBC.

I TNA sin egen omtale av dokumentene kan man se Blairs ønskeliste til taleskriverne sine. Taleskriving handlet ifølge Blair om:

  • Forberedelse av talens essens, og hvordan den passer med det overordnede budskapet
  • Humor
  • Litterær eller historisk ballast
  • Treffende utsagn

Tony Blair er langt i fra den eneste vestlige statslederen som har blitt sjarmert av Putin. Artikkelen The Seduction of George W. Bush i Foreign Policy har gjengitt alle de tre talepunktene Bush brukte i sin avskjedssamtale over telefon med Putin 19. januar 2009:

  • Likte å jobbe med deg
  • Vi har oppnådd mye sammen
  • Ønsker deg suksess videre
Powered by Labrador CMS