Nyheter

ALLIERTE: Russlands President Vladimir Putin flankert av lederne fra åtte tidligere sovjetstater. St. Petersburg, 27. desember, 2022.

Putin-allierte fikk hver sin gullring

Russlands president Vladimir Putin har delt ut åtte gullringer til allierte ledere, noe som har utløst vitsing og sammenligninger med Sauron i «Ringenes herre».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under et toppmøte i St. Petersburg mandag og tirsdag at lederne fra åtte tidligere sovjetstater fikk hver sin gullring. Ringene er utstyrt med symbolet til Samveldet av uavhengige stater (SUS) og inngraveringene «Russland» og «Godt nytt år 2023».

Putin beholdt den niende ringen selv.

Kun Belarus' president Aleksandr Lukasjenko ble avbildet med ringen på fingeren.

Noen politiske kommentatorer, blant dem statsviteren Ekaterina Schulmann, sier at hentydningen til J.R.R. Tolkiens «Ringenes herre»-trilogi var en bevisst handling fra Putin.

I Tolkiens mesterverk gir Sauron ringer til ni konger for å få makt over dem og få dem til å gjøre som han vil.

Etter at Putin sendte soldater inn i Ukraina i februar i år, har ukrainske myndigheter flere ganger sammenlignet Russland med Mordor, Saurons kongerike, og russiske styrker med orker, Saurons soldater.

Putins talsmann Dmitrij Peskov mener at det er ingen grunn til å overtolke betydningen av Putins gaver til de allierte lederne.

– Det er bare en nyttårssuvenir. Det er ikke noe spesielt rundt dette, sier Peskov, som legger til at Putin ikke kommer til å bruke ringen sin.

Powered by Labrador CMS