Nyheter

STARLINK: Satellittene til SpaceX fotografert over USA.

Det amerikanske Forsvaret har mye å lære av privat romfartsselskap, mener Pentagon-direktør

Pentagons direktør for elektronisk krigføring sier de har mye å lære av romfartsselskapet SpaceXs håndtering av russiske dataangrep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I starten av Russlands invasjon av Ukraina, aktiverte SpaceX-gründer Elon Musk selskapets Starlink-satellitter over Ukraina. Det gjorde han for å sikre ukrainernes tilgang til internett.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Når Russland forsøkte å forstyrre signalene fra satellittene, skal de ha klart det i en periode. Men SpaceX skal ha løst angrepet med en oppdatering av programvaren.

Nå høster selskapet anerkjennelse fra en av USAs forsvarstopper. Pentagons direktør for elektronisk krigføring, Dave Tremper, sier at det amerikanske forsvaret har mye å lære av det private selskapet, ifølge Breaking Defense.

Motvirket russisk «jamming»

Det hele startet med at Ukrainas visestatsminister Mykhailo Fedorov ba om hjelp fra Musk. For å sikre internett-tilgang til den ukrainske befolkningen, spurte Fedorov Musk på Twitter om å få tilgang til Starlink-satellittene.

SpaceX svarte raskt ja til dette, og få timer etter forespørselen skal internett-tilgangen fra satellittene ha vært oppe, ifølge Musk. Russland skal ha forsøkt å ødelegge internettforbindelsen ved å «jamme» signalene til satellittene.

Å jamme betyr at man forstyrrer signalene, ofte ved å sende store mengder andre signaler som skaper støy.

Men med en oppdatering av programvaren skal de ha sikret at installasjonene «motsto alle forsøk av hacking og jamming», har Musk uttalt ifølge Breaking Defense.

Pentagon imponert

Pentagons direktør for elektronisk krigføring er imponert over hvordan SpaceX løste problemet med jammingen.

– Fra et teknologisk perspektiv på elektronisk krigføring så er jo dette fantastisk. Det paradigmet og hvordan de gjorde var veldig overraskende for meg, sier Tremper ifølge Breaking Defense.

Dette må det amerikanske forsvaret lære av, mener han.

– Starlink klarte å oppgradere sine systemer når en trussel oppsto, vi må også evne å gjøre det samme. Vi må kunne endre vårt elektroniske avtrykk på en dynamisk måte, uten å miste kapasiteter på veien, sier Pentagon-direktøren.

Forventet større russisk press

Tremper sier at han forventet sterkere press fra Russlands elektroniske krigføring enn det vi har sett.

– Jeg tror vi forventet et sterkere elektronisk-krigføringspress. Det betyr ikke at det ikke er der, men jeg tror graden av koordinasjon av denne typen operasjoner er av slik art at en utrent operatør ikke vil lykkes med å gjennomføre det.

Les mer: Sjefsskifte i Forsvarets spesialstyrker

Russland har tidligere brukt elektronisk krigføring aktivt i flere land tidligere, for å påvirke sine interesser, også i Norge. I 2020 anklaget Regjeringen Russland for å stå bak et stort dataangrep mot Stortinget.

Powered by Labrador CMS