Nyheter:

Norsk drømmemøte i Normandie

Fire nordmenn fikk et drømmemøte med USAs ambassadør til Norge – i jeep på historiske Omaha Beach.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt utrolig morsomt. Syyyk kult, sier Geir Andersen, Nils Kristian Hoftun Hedemark, Morten Andersen og Njål Johnsen samstemt - og med stjerner i øynene - etter at de helt plutselig fikk møte USAs ambassadør til Norge, Kenneth J. Braithwaite, på den historiske stranden i Normandie.

Helt utrolig morsomt. Syyykt kult
Fire nordmenn fikk et drømmemøte med USAs ambassadør til Norge – i jeep på historiske Omaha Beach.


Dukket opp fra intet

Minutter før hadde nordmennene - på oppfordring fra Forsvarets forum - dristet seg ut på Omaha Beach med sine to Willy Jeep fra 1943 og 1944. For er man i Normandie med to historiske kjøretøy, og dessuten er på Omaha Beach, ja da må man jo tross alt kjøre en tur på stranden.

Omaha Beach er stedet der amerikanske tropper gikk i land på D-dagen 6. juni 1944. Sammen med allierte styrker tapte de mange tusen mann for tyske kuler, bomber og granater.

Nils Kristian Hoftun Hedemark bukket dypt da han innså at det var USAs ambassadør til Norge som plutselig overrasket kameratgjengen.


75 år etter gjorde nordmennene stor oppsikt med sine kjøretøy. Og da de endelig fikk tid til å dokumentere det hele med biler, ja, da dukket likegodt USAs ambassadør til Norge opp.
– Jeg så de norske flaggene, og tenkte at jeg ville ta en prat for å hilse på dere, sa Kenneth J. Braithwaite. Han sørget for å veksle noen ord, bli med på noen bilder og dro overraskende opp sin egen ambassadørmynt, som han ga til Nils Kristian Hoftun Hedemark.

– Jeg så de norske flaggene, og tenkte at jeg ville ta en prat for å hilse på dere

– Takk for deres patriotisme og for at dere er her og ærer styrkene fra D-dagen, sa han blant annet. Så ble det tid til en kjøretur på stranda, selvsagt med ambassadøren som passasjer i den ene Jeepen, mens sønnen Harrison fikk et minne for livet i den andre.
– Vi snakket om at motoren gikk bra og at Jeepen var i bra stand. Og så takket han oss for å komme til Omaha Beach med kjøretøyene våre, sier Morten Andersen. Han hadde ambassadøren som passasjer.
– Det var utrolig stort, sier han.

De blir lagt merke til langs veiene i Normandie, nordmennene i sine Willy Jeep.
Det er overraskende mange som har tatt med seg militærhistoriske kjøretøy til NormandieVi snakket om at motoren gikk bra og at Jeepen var i bra stand


Kjørte fra Normandie på 20 timer
Kameratgjengen, som er medlemmer av Historiske Militære Kjøretøyers Forening, dro fra Norge søndag 2. juni. Etter Kiel var nådd med ferge brukte de 20 effektive kjøretimer på å ta seg ned til Normandie, med de to Jeepene hengende etter på tilhengere.
– Norge fikk 3000 Willy Jeeps som en del av Marshall-hjelpen, og siden Forsvaret servet dem er nok Norge det landet med mest bevarte modeller av kjøretøyet, forteller Njål Johnsen.

USAs ambassadør Kenneth J. Braithwaite overrasket Geir Andersen, Nils Kristian Hoftun Hedemark, Morten Andersen og Njål Johnsen på Omaha Beach.
Kenneth J. Braithwaite dro like godt frem sin egen mynt som han ga bort som minne til kameratgjengen.


De to Jeepene som kameratgjengen kjører er fra henholdsvis 1943 og 1944.
– De ble kalt for «krigere», forteller Johnsen.
På den franske kysten ligger de på feltsenger i 7,5 kvadratmeters militærtelt fra 2. verdenskrig. Jeepene bruker de til å komme seg rundt til de mange stedene der franskmenn og internasjonale i disse dager markerer at det er 75 år siden D-dagen.
Rundt dem camper tusener av mennesker med spesiell interesse for 2. verdenskrig og som har kommet til Normandie for å hedre de av krigsveteranene som ennå lever.

 


Powered by Labrador CMS