Nyheter

TIDSBRUK: Veteranforbundet SIOPS Generalsekretær Kjetil Bragstad har i lang tid fulgt saken.

Kritiserer tidsbruken på veteranforslag: – Vi er skuffet

Juli 2022 opplyste regjeringen at de skulle lage en ny tiltaksplan for oppfølging, ivaretakelse og anerkjennelse av veteraner og deres familier. Over ett år senere er fremdeles ingen ny tiltaksplan på plass.

Publisert Sist oppdatert

7. juli 2022 lanserte regjeringen et nytt vedtak om en tiltaksplan som skulle sikre bedre oppfølging, ivaretakelse og anerkjennelse av veteraner og deres familier. Bak vedtaket stod åtte departementer og statsråder, som etter planen skulle lansere den nye tiltaksplanen på frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Noe som ikke skjedde.

Nå, åtte måneder senere er tiltaksplanen fortsatt ikke lansert. 1. februar i år behandlet Stortinget et representantforslag om å få tiltaksplanen politisk behandlet. Flere talte for saken og påpekte at Støre-regjeringen nå jobber på overtid, og at de forventer en politisk handling fra regjeringen.

– Skuffet

Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner) ved generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen fulgte debatten tett fra Stortingets galleri. De mener at premisset om at dagens plan utelukkende kan baseres på stortingsmelding 15 fra 2020 er feil, når situasjonen på saksfeltet har endret seg de siste årene.

– Vi er skuffet over at forslaget om å få ny tiltaksplan for veteranene til Stortinget falt. Vi mener det er viktig med en bred behandling av denne planen, slik at den sikres politisk troverdighet og legitimitet, forklarer Afghanistan-veteran og generalsekretær i SIOPS Kjetil Bragstad.

Han fortsetter med å fortelle at Veteranforbundet SIOPS  nå er opptatt av at regjeringen leverer på tiltakene i  den nye planen og at de jobber aktivt med veteranpolitikken

– Vi skal bidra som en konstruktiv part i relasjonen til regjeringen til det beste for landets veteraner, sier han.

Forventer oppfølging

Kjølholdt-Gustavsen på sin side fotreller at Veteranforbundet forventer at stortingspolitikerne i årene som kommer aktivt følger opp om regjeringen leverer på målene i ny tiltaksplan.

– Flere av partiene tok opp vår kritikk om en varierende og uklar rolle for veteranorganisasjonene i dette arbeidet, og behovet for et helhetlig politisk eierskap fra alle departementene som er med i prosessen, sier han før han fortsetter:

– Det er kritikkverdig at forsvarsministeren ikke kan svare konkret på når denne planen kommer, kommenterer Kjølholdt-Gustavsen til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS