Nyheter

BLOKKERER: Senator Tommy Tuberville har siden mars blokkert alle topputnevnelser i hæren fordi det militære betaler for abortreiser for soldater som må ta abort.

Én senator blokkerer godkjenning av 260 militære sjefer

Én enkelt senator fra Alabama blokkerer for Senatets godkjenning av 260 militære nominasjoner i protest mot at det amerikanske forsvaret betaler for soldaters abortreiser.

Publisert

Senator Tommy Tuberville er fast bestemt på å hale ut nominasjonen av Pentagon-toppene til hærens og resten av forsvarets helsetjeneste slutter å betale for permisjon og reiser for kvinner som trenger abort, til stater der det er tillatt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter at amerikansk høyesterett besluttet å oppheve den såkalte Roe versus Wade-kjennelsen som innebar en grunnlovsfestet rett til abort for ett år siden, informerte forsvarsdepartementet om at de ville dekke reiseutgifter til personell som skulle ta abort og gi dem inntil 21 dager fri.

Står uten øverste leder

Blant dem som er rammet av den konservative republikanerens soloaksjon som har pågått siden mars, er generalen som er nominert til å bli ny sjef for den amerikanske hæren, Randy George. Den betyr også at marineinfanteriet er uten øverstkommanderende nå som den tidligere sjefen har fratrådt.

President Joe Biden sa torsdag at han forventer at republikanerne i Senatet står opp mot det han kalte Tubervilles latterlige og bisarre blanding av sosiale saker med utenrikspolitikk.

– Han setter USAs nasjonale sikkerhet i fare med det han driver med. Det er fullstendig uansvarlig. Jeg forventer at det republikanske partiet tar et standpunkt og gjør noe med det, sa Biden.

Vil ta 84 dager

Også forsvarsminister Lloyd Austin snakket med Tuberville torsdag for å prøve å overtale ham til å droppe sin aksjon.

Viktige militære utnevnelser må godkjennes av Senatets forsvarskomité og Senatet i plenum. Selv om dette normalt er en formalitet som skjer ved akklamasjon, kan en enkelt senator stanse hele prosessen og tvinge Senatet til å godkjenne dem en og en, noe som tar flere dager for hver.

Senator Jack Reed har regnet seg fram til at det ville ta 27 dager om Senatet jobbet 24 timer i døgnet med godkjenninger, og 84 dager om de holder seg til normal arbeidstid på åtte timer daglig.

– Det er umulig å få til, sa han og la til at det ville hindre Senatet i å jobbe med alle andre viktigere saker som statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS