Nyheter

SVAR: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener Frank Bakke-Jensen har vært ufin overfor Tromsøs befolkning, og at krever at statsråden må svare for seg.

SV-politiker om forsvarsministeren: – Oppfører seg som en drittsekk

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener forsvarsministeren må svare på utsagn om «sabotasje» fra Tromsø-kommune.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen beskyldte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) Tromsø kommune for å ha «sabotert» arbeidet med en beredskapsplan i forbindelse anløpet av amerikanske atomubåter. Det reagerer stortingsrepresentant og SV-politiker Torgeir Knag Fylkenes kraftig på.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Her er det helt legitime grunner til å være bekymret, både blant befolkninga og politikerne, så blir man avfeid på en frekk måte. Han oppfører seg som en drittsekk i en sånn situasjon. Det syns jeg er bekymringfullt, sier Fylkesnes til NRK.

Han krever nå at statsråden svarer for seg overfor Stortinget og tar bekymringen til lokalbefolkningen mer på alvor. Det er Bakke-Jensen beredt til, men da med en forventning om mer «parlamentarisk språkbruk» fra stortingrepresentanten.

– Som stortingsrepresentant har Fylkesnes alle muligheter til å stille spørsmål, sier Bakke-Jensen til NRK.

Omdiskutert anløp

Forrige uke la den amerikanske ubåten «USS New Mexico» til kai ved Grøtsund like utenfor Tromsø by. Det var en forventet anløp som har skapt mye sinne og bekymring blant lokalbefolkningen i Tromsø. Blant andre stilte lege Mads Gilbert spørsmål ved manglende beredskap ved ankomsten til den atomdrevne ubåten.

– Vi har aldri øvd militære atomulykker. Det kan vi kritiseres for, men scenariet var aldri etterspurt eller aktualisert, skrev Gilbert i en kronikk i Forsvarets forum.

Les også: Slik ble ubåter Sjøforsvarets dyreste materiellanskaffelse

Og professor ved Tromsø universitet Gunhild Hoogensen Gjørv mener at regjeringen og statsråden har opptrådt på en måte som ikke inngir tillit i befolkningen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttalte imidlertid at det ikke er grunn til bekymring knyttet til amerikanske ubåtbesøk. Det er tvert i mot en styrke for beredskapen:

– Denne typen anløp har ført til at vi har revidert mange beredskapsplaner, vi øver på beredskap og vi øver på hendelser, sa Bakke-Jensen under et folkemøte.

Fornøyde amerikanere

Den amerikanske besetningen om bord ubåten har vært skjermet for den politiske debatten på overflaten, og de var svært fornøyde da de endelig fikk fast grunn under føttene.

– Jeg liker å si at det er som å være på en undervanns turnébuss. Du er «stuck» med dine beste kamerater i to måneder, og du må bare håndtere alle sine rare vaner, sa maskinist Brendon Perry (27) til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS