Nyheter

VLADIVOSTOK: Kim Jong-un og Vladimir Putin under et møte i Vladivostok i 2019.
VLADIVOSTOK: Kim Jong-un og Vladimir Putin under et møte i Vladivostok i 2019.

Kreml: Putin møter Kim

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin skal møtes i Vladivostok i løpet av de kommende dagene, meldte Kreml mandag.

Publisert

Statskontrollerte medier i Pyongyang bekreftet også møtet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge en uttalelse fra Kreml kommer Kim på statsbesøk i løpet av de neste dagene etter å ha blitt invitert av den russiske presidenten. Fram til mandag hadde verken myndighetene i Pyongyang eller Moskva bekreftet spekulasjonene i utenlandske medier om at Kim planla å reise til Russland for å møte Putin.

Men mandag ble det bekreftet fra begge hold. Det russiske nyhetsbyrået Ria skriver også at Putin og Kim kan komme til å møtes på tomannshånd.

Les også: Helge Ingstad skal senkes på nytt

Våpensamtaler?

Allerede søndag skrev sørkoreanske medier at et pansret tog hadde satt kursen for Russland etter å ha forlatt Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, og at Kim etter alt å dømme var om bord. De skrev også at et toppmøte mellom Putin og Kim allerede kan bli holdt tirsdag.

De to lederne er ventet å diskutere muligheten for at Nord-Korea kan forsyne Russland med flere våpen som kan brukes i krigen i Ukraina, oppga ikke navngitte kilder til New York Times for få dager siden.

USA varslet mandag at det kan bli snakk om nye sanksjoner mot begge land dersom blir inngått våpenavtaler. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sa at enhver overføring av våpen krenker en rekke resolusjoner fra Sikkerhetsrådet.

Ifølge amerikanske kilder vil Putin at Kim sender artillerigranater og panservernraketter til Russland. Til gjengjeld skal Nord-Korea få tilgang til avansert teknologi for satellitter og atomubåter.

Opplysningene er verken bekreftet av Pyongyang eller Moskva.

Podkast: Fryktløs på fire dager

Første på fire år

Kim oppgis også å ville ha mathjelp til Nord-Korea. Det isolerte landet har flere ganger tidligere vært rammet av sultkatastrofer.

TOG: Kim Jong-un vinker farvel fra toget i Pyongyang., før avgang til Russland.
TOG: Kim Jong-un vinker farvel fra toget i Pyongyang., før avgang til Russland.

Det er første gang på fire år at Kim – etter hva offentligheten er kjent med – forlater Nord-Korea. Den siste kjente turen var i 2019. Da møtte han Putin i Vladivostok etter at forhandlingene med USAs daværende president Donald Trump brøt sammen.

Vladivostok ligger ved Stillehavet, 130 kilometer fra grensen mellom Russland og Nord-Korea. Putin er ventet til byen denne uken for å tale på en økonomikonferanse.

Strengt vakthold

Reuters skriver at det er større politioppbud i byen enn hva det ellers pleier å være. Men det er ingen nordkoreanske flagg, slik det var sist gang Kim Jong-un besøkte byen.

Nord-Korea har tidligere offentlig støttet Russlands invasjon av Ukraina. Det er også ett av svært få land som har anerkjent de russiskannekterte områdene i Ukraina.

I juli fikk Nord-Korea besøk av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu. Han var blant annet med på en våpenutstilling og overvar en stor militærparade.

Powered by Labrador CMS