Nyheter

INN FOR LANDING: Et nederlandsk F-16 på vei inn for landing på Sardinia i 2011.
INN FOR LANDING: Et nederlandsk F-16 på vei inn for landing på Sardinia i 2011.

Nederland frigjør F-16 for mulig donasjon til Ukraina

Nederland avlyser salget av seks F-16 jagerfly til USA. Landet åpner for å bruke flyene til å trene ukrainske piloter.

Publisert

Nederlandske myndigheter bekrefter at salget av seks F-16 kampfly til et amerikansk selskap er avlyst. Dermed er flyene frigjort for en potensiell donasjon til Ukraina, skriver nettstedet The Drive.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nederland har sammen med Storbritannia og Danmark dannet en koalisjon som skal jobbe for å skaffe jagerfly til Ukraina.

Nederland hadde i utgangspunktet signert en avtale om salg av tolv F-16 til det amerikanske selskapet Draken International, som vil bruke dem til kamptrening. Nå har myndighetene blitt enig med Draken om en ny avtale, der selskapet kun kjøper seks fly.

I et brev fra statsekretær Christophe van der Maat i det nederlandske forsvarsdepartementet til parlamentet i Nederland, åpner regjeringen for å bruke flyene til opplæring av ukrainske piloter. I brevet kommer det også frem at årsaken til endringen i avtalen mellom Draken og Nederland skyldes uenigheter om hvilken tilstand flyene skulle leveres i.

Norge har inngått en avtale om å selge tolv F-16 til Draken International, men dette salget er ennå ikke godkjent av amerikanske myndigheter.

Powered by Labrador CMS